Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Хибридно гласуване предлага ГЕРБ

Харви Уайнстийн е признат за виновен за сексуално посегателство Грозят го до 25 години затвор

„Хелт енд Уелнес“ – новата мишена на Василев и Ганчев

Над 5,5 млрд. лева раздадени кредити от КТБ, повечето от които необезпечени. Кредити, потънали в кухи фирми под контрола на мажоритарния акционер в банката Цветан Василев и които представляват над 90% от целия кредитен портфейл на четвъртата по големина банка в България.

Василев периодично се изявява в публичното пространство и никога не пропуска да обвини нарочените за негови врагове във всички земни грехове. Включително и за това, че активите на КТБ се ограбвали, а той бил едва ли не единственият, който ги „опазвал“.

Бившият банкер обаче повече от две години мълчи защо след като все още контролира достатъчно голям брой дружества, с имущество за стотици милиони, не предостави доброволно тези активи там, където им е мястото – в масата на несъстоятелността на банката. Вместо това Василев и приближените му изключително дейно се опитват да осуетят всеки опит на синдиците на КТБ да проведат изпълнение върху активите, намиращи се на негово разположение.

Само в една от фирмите, щедро кредитирани по времето на Василев, потъват над 20 млн. лв. Става дума за акционерното дружество със специална инвестиционна цел „Хелт енд Уелнес“. Имотите му са много, включват хотели, земи и апартаменти в цялата страна. Както преди, така и след фалита на банката „Хелт енд Уелнес“ се управлява от верни на Василев директори – Васил Гунчев, Божидар Миладинов и Весела Осиковска.

Вероятно зает да осребрява кражбата на „Петрол“, Цветан Василев близо две години не обръща достатъчно внимание на това дружество, но очевидно, когато действията на синдиците на КТБ по събирането на дълговете започват да стават твърде настойчиви, идва и неговият ред.

Схемата

Планът за отмъкване на недвижимите имоти на „Хелт енд Уелнес“ всъщност прилича твърде много на този, с който Василев и Гриша Ганчев прибраха активите на „Петрол“, с тази разлика, че този път няма услужливи квестори, които да вдигнат обезпеченията и възбраните и така да улеснят кражбата.

С ключово значение в цялата история е прясно регистрираното в началото на годината акционерно дружество „Лодж Пропърти“, представлявано от Йордан Златков. Златков е от верните пажове на Цветан Василев. В „Лодж Пропърти“ акционери с равни дялове са „Кронос Лимитед“, собственост на самия Йордан Златков, и „Фобос Консулт“, собственост на Георги Пазвантов.

Само един ден е нужен на „Лодж Пропърти“ след вписването му в регистъра, за да започне бурна „финансова дейност“ за милиони левове. На 12.02.2016 г. акционерното дружество придобива вземания за близо 28 млн. лв. от „Кронос Лимитид“ и „Фобос Консулт“, а две седмици след това сключва нов договор за цесия, отново с „Фобос Консулт“, с който договор става собственик на вземане за още 18 милиона.

Не е изненада, че длъжник за всичките 46 млн. лева се оказва не друг, а именно „Хелт енд Уелнес“. Сумата е превъртяна в края на 2015 г. през още няколко цесии, в които участват доста от фирмите бушони на Василев – „Бромак инвест“, „Сън Сити 03“, „Телиш“, „Карне-М“, „Ем Стейт“. Самите те дължащи и към момента стотици милиони на КТБ и управлявани от други служители на Василев – адвокат Мартин Апостолов, Иван Стойков, Васил Шуманов. В цесиите участва и фирма, близка до Гриша Ганчев – „Перфето Консултинг“, менажирана от доверено на ловешкия бизнесмен лице – Мирослав Маринов.

Но как всъщност е създаден дългът на „Хелт енд Уелнес“? Оказва се – съвсем лесно – с подписани два предварителни договора за продажба на имоти, впоследствие услужливо развалени, за да бъде формирано фиктивно задължение от цели 36 млн. лева, както и с един договор за цесия, по които „Хелт енд Уелнес“ се е задължило да заплати над 10 млн. лева.

И за да е схемата пълна, само след два месеца акционерите „Кронос“ и „Фобос“ апортират в капитала на „Лодж Пропърти“ фиктивните си вземания от 49 млн. лева, като по този начин дългът на „Лодж Пропърти“ към акционерите му на практика вече не съществува. Остават обаче „чисти“ 46 млн. лева, които „Хелт енд Уелнес“ вече дължи на новия бушон на Василев. Така новосъздаденото и под контрола на избягалия в Сърбия бивш банкер дружество „Лодж Пропърти“, без никаква дейност и без активи, става основен кредитор спрямо апетитните недвижими имоти на „Хелт енд Уелнес“ с „вземания“, далеч надхвърлящи тези на КТБ.

Междувременно „Хелт енд Уелнес“ остава без директори, а през октомври тази година последният останал член на съвета на директорите – Божидар Миладинов, пуска молба за обявяване на дружеството в несъстоятелност и напуска фирмата. 20 дни преди това, в края на септември, КТБ също иска несъстоятелност на „Хелт енд Уелнес“, като „Лодж Пропърти“ веднага предявява вземането си от 46 млн. лева.

Какво следва?

Отново съдебна битка с неясен край, ощетена повторно банка и протегнати от Цветан Василев и Гриша Ганчев ръце към поредните активи, придобити с откраднати от вложителите в КТБ пари.

И ако медиите от кръга „Капитал“ от близо година осигуряват широк медиен гръб и славословят както Цветан Василев, така и Гриша Ганчев, а същевременно организират и публикуват компромат след компромат, скандал след скандал и запис след запис на поредната „кака“, то целта вече е ясна – отклоняване на общественото внимание от поредния нагъл грабеж на новите стари приятели на Иво Прокопиев.

 

Съобщение от синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност)

Днес, 3 ноември 2016 г., синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), подадоха сигнал до министър-председателя на Република България, главния прокурор и министъра на вътрешните работи, в който изнесоха данни за факти и обстоятелства относно действия, свързани с някои дружества, които имат задължения (непогасени кредити) към КТБ АД (н) в особено големи размери и насочени към умишлено осуетяване на възможностите на КТБ да интервенира върху притежаваните от тези дружества активи, закупени пряко или опосредено с кредити от банката.

Изложените в сигнала факти са свързани основно с фирмите „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД, „Хелт енд Уелнес“ АД и дружествата от Групата „Петрол“, като се акцентира на това, че са установени организирани умишлени действия от конкретни лица, които водят (или е възможно да доведат) до отклоняване на активи от масата на несъстоятелността на банката чрез създаване на фиктивни вземания (и фиктивни кредитори) и противопоставянето им на вземанията на банката в изпълнителните производства и производствата по несъстоятелност на дружествата длъжници. Тези действия възпрепятстват удовлетворяването на КТБ АД (н) от имуществото на задължените лица и съответно увреждат правата на банката като кредитор в производството по несъстоятелност.

В сигнала са разгледани подробно схемите на действие на лицата, под чийто контрол – юридически и/или фактически се намират горепосочените дружества – длъжници на КТБ АД (н), като е посочено, че подобни схеми се превръщат в практика и за други дружества, което от своя страна затруднява работата на синдиците.

Считаме, че проверката от компетентните органи, както и съдействието на отговорните институции в Република България, ще способстват да бъдат преустановени опитите за организирано изваждане на активи от патримониума на длъжниците на банката в полза на определени лица, като същевременно намесата на компетентните органи ще позволи на синдиците на КТБ АД (н) да попълнят масата на несъстоятелността с възможно най-голямо по размер имущество, което да послужи за удовлетворяване на кредиторите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Блъсков кажи за твоите цесии с пеесски

 2. То заради „Джуджето“ промениха цялото футболно първенство …

  1. Говедата от Подуене как си защитават собственика им прасчо Пеевски

 3. А за това колко открадна бойко тъпото и свинята пеевски не четем никога в Труд.

 4. Велемире далеч си от тази материя.Стой си в кочината и не грухти че вмирисваш целия свяг.

  1. Защо да съм далеч от тази материя? Даже и с невъоръжено око се вижда, че КТБ беше фалиран по инициатива на бойко тъпото, трябва само да проследиш хронологията и ще видиш. А после активите на банката плюс парите от гаранционния фонд ги откраднаха и продължават да крадат бойко тъпото с пеевски. Говорим за около 10 млрд. , а това си е сериозна сума и апетитна за тези двамцата. За тази далавера бойко тъпото, пеевски и помощниците им трябва да бъдат разстреляни, защото те ограбват държавата и народа в крайна сметка. Но да беше само тази далавера. Поне стотина милиарда са откраднали до сега.

   1. Велемирко, драги ми Смехурко, щом според теб пирамидата КТБ е била фалирана по инициатива на цитирам – „бойко тъпото“, то защо Цветан Василев – „Умното“ години наред финансираше ГЕРБ и се отчиташе на „бойко тъпото“? Явно и цецо василев можем да го кръстим „още по-тъпото“, нали? А добре ли му беше на фараон Василев да граби бизнеси, заедно с Пеев-ски? И когато се скараха, излезе, че без Пеев – Цецо Василев – Още-по-тъпото не е толкова силен, нали така? Твоя воля е да взимаш страна, но поне виж реалността каква е и след това коментирай!

 5. Аааа, не подценявайте Велемирка. Той от всичко разбира: футбол. космос,икономика, политика и от проценти, числа иоще и още… Той е космополитко: на всяко гърне – мерудия, т.е. пръдня!…

 6. Да, г-н пеевски малко се е освинил, но не това е проблема, ако се сещате.

  1. Говорите за десетки милиони лева, а липсват милиарди. Смешно!

 7. Какво се случи с веригата хотели на Василев?

  1. Станаха част от хотелите на бойко.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.