Хематитът - магнит за щастието

Кървавият камък е вещерски атрибут

Той е черен, но прахът му боядисва водата в червено. Докоснете го до магнит и ще се намагнетизира. Драснете ли с него по гърба на керамична плочка, ще остави алена следа. С тези свои изумителни свойства хематитът, Кървавият камък, пленява въображението на мистици, шамани и езотерици от най-дълбока древност до днес. Това е камък, който си тежи на мястото, защото съдържа 70% желязо.

[modula id="3424062"]

Хематитът има много имена. Част от тях са свързани със странното му качество да пуска червен сок, когато е натрошен - наричат го кървав камък, а самото му име също идва от гръцката дума за кръв „(х)ема”. Казват му още “черен диамант”, “мартит” (в чест на бога на войната Марс) и “огледално желязо”. Едно от прозвищата му е “камък на щастието”, тъй като се смята, че носи късмет. Вярва се, че успокоява гнева и зарежда с оптимизъм и воля. Той е универсален лечител, който активира жизнената енергия.

Това е един от най-разпространените минерали на Земята и е най-важната желязна руда. Хематитът е минерал с черен, непрозрачен цвят, 70 на сто съставен от желязо - железен оксид с химическа формула Fe2O3. Останалите 30 на сто са примеси: съединения на алуминия, титана, мангановия оксид. Водата в него може да бъде до 8%. В зависимост от тях цветът на кристала варира от тъмносив до черен. Блясъкът на полирания хематит се характеризира със синкав метален оттенък.

В “Божествена комедия” Данте пише, че когато човек иска да стане невидим, трябва да се скрие зад сиви дрехи и бижута с дискретни камъни, като хематита. Заради силните му защитни свойства и вярата, че прави притежателя си невидим за враговете, хематитът става известен като “камък на магьосниците”, защото е неизменен техен атрибут. Но сивочерният кристал е познат още на пещерния човек, включително и като пособие за рисуване. В Древен Египет жриците на Изида се украсявали с хематит за ритуалите. В Индия бил амулет за храброст и мъдрост. В Елада и Древен Рим, когато тръгвали на война, мъжете обикновено вземали със себе си и талисман от хематит - или вграден в пръстен, или под формата на статуетка на домашно божество или като пластина, вмъкната в ръкавицата. Последната имала двуяко предназначение - хем да отклони вниманието на врага (нали хематитът ни прави невидими), хем като кръвоспиращо средство, в случай че героя все пак го ранят.

Ученикът на Аристотел - Теофраст, го описва в есето си за камъните като материал, подходящ за рязане на камъни - твърдостта му по 10-степенната скала на Моос е 6,5. Шумерите също го използвали за практични цели - от него изработвали печати. Стрит на прах се използва за пигмент. Индианците украсявали с него лицата си преди битка. Те вярвали, че боята от хематит прави воина непобедим. В днешно време за художниците, които предпочитат да рисуват с естествени минерални бои, на пазара има кафеникави, червеникави и лилави бои от хематит.

Според литотерапевтите помага при заболявания на кръвта и кръвообращението и заболявания на органите свързани с кръвта - далак, черен дроб, бъбреци.

Стимулира образуването на червени кръвни телца. Особено ефективен е при анемия - за да се усили неговата лечебна сила при случай на анемия е необходимо тялото да се масажира продължително време с няколко капки зехтин. Хематитът се използва още и в борбата с вeнoзнaтa xипepeмия и eмбoлия. Повишава потентността. Полезен е за преодоляване на болезнени импулси и лекува различни пристрастявания.

Въпреки че някога е добиван на хиляди места по света, днес почти цялото производство идва от няколко десетки големи находища, където значителните инвестиции в оборудване позволяват на компаниите ефективно да добиват и преработват рудата. Повечето руда се произвежда в Китай, Австралия, Бразилия, Индия, Русия, Украйна, Южна Африка, Канада, Венецуела и САЩ.

 

Марсиански хроники

„Боровинки” от железен оксид на Червената планета

В хематита е заключена огромна сила, тъй като е носител на чистата мъжка енергия на бога на войната Марс, твърдят хората, които работят с енергиите на кристалите.

Оказва се, че и Марс е носител на енергията на хематита.

През април 2004 г. апаратът на НАСА “Опортюнити” каца на Марс. Няколко месеца по-късно предава снимки, които изпълват с недоумение учените. Странно скупчване на малки бледосиви сфери беше забелязано близо до мястото на приземяване на марсохода. Те са заснети с ръката робот на марсохода. В НАСА кръщават образуванието “боровинките”.

Установено е, че сферичките са богати на желязо микроскопични скални форми и всъщност съдържат хематит. Смята се, че “боровинките” са се формирали на дъното на древните океани преди милиарди години. Така сивият хематит на Марс може да се окаже важно свидетелство, че на Червената планета е имало големи количества вода. Всъщност тъкмо ръждивият хематитен прах е това, което придава на Марс специфичния червен цвят.

 

Защо е червен, щом като е черен?

Естественият камък тежи като олово

Едно от най-любопитните качества на хематита - това, че на прах и потопен във вода е червен, е може би причината да бъде нарочен за камък на вещиците. Цветът на оксидираното желязо е същият, който виждаме понякога в червеникавите почви и скали. Най-често то е под формата на дребни частици Fe2O3 - тоест, хематит.

Разпространението на хематита като червен пигмент в геоложките материали кара хората да свързват червения цвят в почвата с окисленото желязо като цяло. Хематитът има специфичен вид и голяма тежест и е лесно разпознаваем. Но има едно изключение: магнетитът, който също е черен, също е желязна руда и също има металически блясък. Разликата е в това, че магнетитът е феромагнитен и в магазина най-вероятно ще бъде намагнитен. Хематитът проявява съвсем слаб магнетизъм при стайна температура. Друг начин да ги различим е с надраскване върху долната част на порцеланова чиния или чаша. Ако остави червена следа, значи е хематит, ако остави сивочерна - е магнетит.

 

Жените да го носят на лявата ръка

Отличен талисман за Овен, Рак и Козирог

Хематитът е камък на Овена, но може да се носи и от Рак, Скорпион, Козирог, Водолей и Близнаци. Това е в сулчай, че искате да го използвате като талисман. Мъжете трябва да носят хематит на дясната ръка, а жените - на лявата.

Показалецът е пръстът, на който е най-добре да се носи пръстен с хематит. Като талисман на езотериката се препоръчва да изберете пръстен с хематит. Среброто засилва предпазните му свойства. За магическа работа обаче се препоръчва обковът да е от мед. В литотерапията е подходящ за всички зодиакални знаци.

 

Носи спасение за емпатите

Създава щит срещу нечистите сили

Хематитът е много слабо магнитен

Ако усещате, че животът тече някак покрай вас и ви се струва, че нямате контрол над събитията, че постоянно си губите времето и си пилеете енергията. Ако сте зациклили и “превъртате” в главата си минали събития в опит да откриете къде грешите или да си представяте как “затапвате” опонента, значи имате спешна нужда от хематит.

Той създава щит около носещия го и същевременно изостря сетивността и вниманието му. Така осигурява защита и срещу нечисти сили, и против опити за въздействие от страна на вещери и магьосници. Предпазва и от енергийни вампири.

В медитативните практики хематитът се използва за заземяване, но също и за изостряне на сетивността на Коронната чакра.

Хората, които са емпати или свръхчувствителни към настроенията, чувствата и енергиите на другите, имат нужда от хематит. Той е един от кристалите, които могат да им осигурят относителна автономност и защита. Но да се овладее хематита се изисква търпение и известни познания. И той, подобно на мориона, е много труден за опитомяване. Ако успеете да го подчините, той леко ще промени цвета си и може да стане малко по-червеникав. Това означава, че е свикнал с вас.

Случи ли се така, че да се почувствате привлечени от бижу или просто къс хематит, това означава, че в живота си имате нужда от от балансиране и заземяване. В момента, в който хематитът се докосне до кожата ви, ще ви обземе усещане за спокойствие и увереност. Въздействието при по-чувствителните хора се усеща и като силени, но деликатни енергийни вибрации.

За случаите, когато искате да накарате някого да вземе важно за вас решение, не пропускайте да поставите в джоба си къс хематит. Това ще ви даде ясна и логична мисъл, красноречие и самоувереност в разумни граници - тази благоприятна комбинация ще ви направи убедителни и благонадеждни в очите на събеседника.

Хематитът не се сработва добре с останалите камъни, въпреки че бижутерите обичат да го съчетават, заради красивия контраст. От енергийна гледна точка най-лошо е да е в компанията на кехлибар или карнеол. Евентуално би могъл да с екомбинира с розов кварц, диамант и планински кристал. Често се използва за гадания и изработка на гадателски руни и махала за радиестезия.

Върхът на популярността му е бил през Средновековието, когато станал един от основните работни кристали на всички вещици, езотерици, магове и алхимици. Нито един медиум в онези времена не дръзвал да вика духове, без да си сложи пръстен с хематит, като предпазно средство срещу обсебване и нападения от зли сили.

Желателно е да се избягва контактът на хематитът с вода - това от една страна ще отслаби неговите магнитни свойства, а от друга може да развали красивия му металически блясък. Хематитът се зарежда и пречиства, когато е поставен в близост до скални кристали. Често самият той също се използва за изчистване на други видове минерали.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле