Хиляди австралийци са евакуирани заради циклона Деби

Хиляди хора, между които и туристи, бяха евакуирани в североизточна Австралия, която се готви за циклон с опустошителни ветрове на фона на предупреждения за опасност от разрушения и високи приливни вълни.

Циклонът Деби се оформи край бреговете на щата Куинсланд през последните дни, съобщи метеорологичната служба и се очаква до утре на разсъмване да достигне сушата като буря от предпоследната четвърта степен.

Местните хора укрепват подстъпите към жилищата си с чували пясък. Те са предупредени, че това ще е най-силната буря в щата след циклона Яси през 2011 г., който изтръгна къщи от основите им и унищожи посевите.

„Вероятно това е най-мащабната евакуация, която сме провеждали”, каза премиерът на Куинсланд Анастасия Палашчук и добави, че е много вероятно да има разрушения и прекъсвания на електрозахранването.

Около 3500 души са евакуирани от района между градовете Хоум Хил и Прозърпайн, на около 100 км. южно от Таунсвил – туристически обект, използван като изходен пункт към Големия бариерен риф.

Други 2000 души в крайбрежния район Боуън също напуснаха домовете си, а за онези, които няма къде да отидат, са осигурени временни заслони.

25 000 души от ниските части на Макей бяха призовани да се преместят на по-високи места заради опасност от високи вълни, които може да са до 2,5 метра.

Метеоролозите предупреждават да пориви на вятъра до 280 км/ч. близо до окото на бурята.

Коментари

Задължително поле