Хиляди искат българско гражданство за създателя на Двора на кирилицата

Близо 4 400 души вече са подкрепили онлайн петицията с искане за българско гражданство за Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в старата столица Плиска. Инициативна група е в основата на родолюбивата идея, зад която са застанали хора от всички краища на страната и чужбина. Крайният срок е идния понеделник, а след това тя ще бъде изпратена в президентството и Министерството на културата.
От областната администрация в Русе съобщават, че и областният управител Галин Григоров е подписал лично петицията Карен Алексанян да получи българско гражданство за особени заслуги към страната в сферата на културата. 
През 2015 година бизнесменът от арменски произход закупува 8000 кв. м. земя и със собствени средства създава уникален културно-исторически комплекс, музей под открито небе, посветен на кирилицата. Освен буквите, в Двора вече е обособена и Алеята на писателите с 40 бюста на творци от различни държави, творили на кирилица. 

Областният управител на Русе Григоров и Алексанян са обсъдили бъдещи културни проекти.

Сред тях е и предстоящото честване на 24 май, на което се очаква в Плиска да се състои символичното запалване на огъня на знанието и предаването му на просветни дейци. За празника се предвижда и откриване на бюст-паметник на свързания с Русе Стоян Михайловски, написал всеучилищния химн "Върви, народе възродени".
Петицията за българско гражданство на Карен Алексанян може да бъде подкрепена и онлайн на https://www.peticiq.com/-__________-____-#form. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България