Хиляди се стекоха в Арбанаси навръх Голяма Богородица (СНИМКИ)

Арбанаси посреща хиляди гости в деня на Голяма Богородица – 15 август. Още от ранни зори стотици посетители от цяла България започнаха да се събират в манастира „Свето Успение Богородично“. Хората търпеливо изчакваха своя ред, за да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка, да запалят свещ и да се помолят за здраве в манастирската църква. За изображението „Света Богородица Троеручица“ се смята, че притежава свръхестествена сила и помага при изцеряването на различни болести.

Големият християнски празник в Арбанаси започна с литургия в манастира и продължава през целия ден с разнообразна програма. В конната база се проведе държавната квалификация по прескачане на препятствия.

Кулминацията е във вечерните часове, а събитията се случват на откритата сцена в централния парк в селото. По случай празника в архитектурния резерват имаше концерт на младите таланти от детско студио „Румина“ и изпълнения на Райко Кирилов. Отслужен бе водосвет, а кметът на Арбанаси Тошо Кръстев приветства жителите и гостите на атрактивното селище. Наградени бяха победителите във фотоконкурса „Най-гиздава мома на мегдана“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България