Хирурзи оперираха вътреутробно еднояйчни тризнаци, спасиха две от бебетата

Петя Чавеева е фетален хирург и била поканена в "Майчин дом" да оперира тризнаците

Първата вътреутробна операция на еднояйчни тризнаци в България бе извършена в "Майчин дом". Заради усложнения при едно от бебетата е имало опасност всичките да загинат. Наложила се спешна намеса на фетални хирурзи, които чрез интервенция в корема на майката, успяват да спасят другите две бебета.

Бременност с еднояйчни тризнаци се среща изключително рядко, казват лекарите.

В Търговище дори посъветвали семейството да я прекъсне, защото е рискова.

В "Майчин дом" обаче дали надежда, че две от децата имат шанс за живот и свързали семейството с фетален хирург от частна болница. Там направили спешна вътреутробна операция, която спасила двете момичета. Те се родили преждевременно в "Майчин дом" и още са в отделението по неонатлогоия, но са в добро здраве и стабилизирани.

"Имахме за цел да дадем шанс на двете бебета, които бяха в добро състояние за разлика от третото бебе, за това при разделянето на плацентата всяко от тях да се чувства добре", каза доц. Петя Чавеева - фетален хирург.

"Неонатолозите на "Майчин дом" са върхови професионалисти и съумяха да стабилизират двете бебета, които са в прекрасно състояние. Имаме щастливи родители", каза проф. Иван Костов - директор на СБАЛАГ "Майчин дом".

"Благодаря на проф. Костов и доц. Чавеева, че ни вдъхнаха надежда, когато нямаше такава, и ни дадоха сила да продължим напред", каза Бедрие Реджебова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве