Хирурзи от „Софиямед“ oтстраниха образувание с вид на "камък" от стомаха на жена чрез лапароскопска операция

62- годишна пациентка с фитобезоар (натрупване на твърда маса подобна на камък, но от несмлени частици с растителен произхо) с размери 12/8см, бе излекувана успешно с лапароскопска интервенция от хирурзите от УМБАЛ „Софиямед“.

Жената постъпва в Отделението по гастроентерология на лечебното заведение с оплаквания от пареща болка в горната, централна част на корема), придружена с гадене и периодични повръщания. След извършената фиброгастроскопия, началникът на отделението д-р Пламен Петров установява наличието на формация в стомаха с големи размери и вид на ,,камък”, предизвикваща язва на органа и изпълваща значителна част него. В последствие на пациентката са направени допълнителни изследвания, които потвърждават находката. След обсъждане болната е планирана за операция.

Пациентката е подложена на иновативно хирургично лечение с прилагането на лапароскопска мини-инвазивна оперативна техника в противовес на стандартната оперативна интервенция при този тип заболявания - класическата срединна лапаротомия, която всъщност представлява голям разрез на корема.

„Като екип сме удовлетворени, че успяхме да предложим и приложим на болната лапароскопска оперативна техника. При отворена класическа операция има много повече рискове от усложнения“, коментира водещият хирург от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Бисер Петров. Благодарение на приложения съвременен оперативен метод фитобезоарът от стомаха на жената е отстранен и за кратко време тя е на крака.

Причините за възникването на заболяването не са напълно уточнени, но сред вероятните биха могли да бъдат неправилният хранителен режим и забавеният чревен пасаж. Наличието на безоар е придружено понякога и от намаляване на имунитета и обостряне на хроничните заболявания. Съветите за предотвратяване на това рядко заболяване, включват диетичен режим с леко обработени термично плодове и зеленчуци, повече супи, по-малко хляб, допускат се нискомаслени меса.

Образуването на фитобезоар в началото протича безсимптомно, но с напредване на времето може да даде симптоматика като болка, гадене, дискомфорт и повръщане. Състоянието може да предизвика язва на стомаха и дори перфорация. За да се потвърди диагнозата, са необходими специфични високо специализирани изследвания. Лечението – премахването на фитобезоари, се извършва ендоскопски или оперативно. „В конкретният случай поради големите му размери единственият вариант е оперативно“, уточнява д-р Бисер Петров, който е и началник на Операционния блок на УМБАЛ „Софиямед“.

 

Коментари

Задължително поле