Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Кой и защо ще остане последен, когато някой ден ЕС се разпадне?

Хлебното зърно е рекордно евтино

Тази година се отчитат рекордно ниски цени на пшеницата, но това е пазарът. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в Разград. По думите й предварителните данни сочат, че България ще отчете най-добрата си зърнена реколта в последните години.

Жътвата на практика е приключила. В някои райони остават съвсем малко площи. За края на месеца сме свикали Консултативен съвет по зърното, на който ще обявим окончателните си данни, уточни Танева. По думите й няма причина брашното да поскъпва. У нас обаче се увеличава потреблението на така наречените специални видове хляб, чиито цени се определят от други фактори.

Министърът коментира, че пролетниците, поради засушаването, са в тежко състояние в някои региони, но те са единични.

Данните на Националния статистически институт потвърдиха, че спрямо година по-рано цените на зърнените култури са с 5,7% по-ниски. Меката пшеница се е продавала през юни тази година с 10,3% по-евтино, а ечемикът – с 6,8%.

В същото време по-високи са били цените на техническите култури – с 9,9%, на фуражните култури – с 28%, и на пресните плодове – с 10,5%. Оризът е поскъпнал с 11,3%, слънчогледът – с 4,4%, маслодайната роза – с 37,5%, черешите – с 41%, ягодите – с 6,2%, и кайсиите – с 25,1%.

При животинските продукти най-голямо е намалението в цените на пчелния мед – с 25,7%, на кокошите яйца за консумация – с 15,1%, и на овчето мляко – с 9,4%. Цените на кравето и биволското мляко отбелязват повишение – съответно с 0,9 и 1,8%.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А хлебните изделия защо не поевтиняват .Държавата я няма от 26 години.България е държавата на мафията,анархията и шуробадженащината

  2. Четох някъде, че радиацията била в основата на еволюцията…, така че, хлебната пшеница, която вкарваме в момента( купуваме от Украйна), ще ни помогне да пребъдем. Храните, които консумираме, са под всякаква критика( лично мнение, уповаващо се куп теории, теореми, „стакмистика“ и проста логика)… Бог да ни е на помощ( не че го заслужаваме)!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.