Хоакин Финикс - Имперски играч

Историческият военен епос на годината пристига в България. „Наполеон“ на сър Ридли Скот ще има гала премиера на 25 ноември в зала 1 на НДК, в рамките на тазгодишната „Киномания“. Всички погледи ще са насочени към ексцентричния майстор на нюансираните психологически портрети Хоакин Финикс, който влиза в образа на Наполеон Бонапарт. Актьорът вече изигра един император при сър Ридли Скот – древноримският владетел Комод в „Гладиатор“.

Още по време на снимките на „Наполеон“ Ридли Скот съобщи, че е пренаписал „проклетия” сценарий заради уникалния талант на главния си актьор. „Хоакин няма нищо общо с конвенционалните актьори. Не го прави нарочно, а действа по интуиция. Ако нещо го отегчава, веднага ще разберете. Той направи образа на Наполеон специален и постоянно задаваше въпроси. Трябваше да пренапиша проклетия сценарий, защото с Хоакин няма как да играеш по правилата и да залагаш на комфортното. С него се фокусирахме върху Наполеоновите войни. Уважих неговите желания и творчески търсения. Образът стана по-добър и по-голям. Хоакин е вероятно най-специалният и проникновен актьор, с когото някога съм работил”, каза Скот.

Историята е описвана като „оригинален и личен поглед към първите стъпки на Наполеон и неговото бързо, безскрупулно възкачване до император, видяно през призмата на обсесивната и често избухлива връзка със съпругата му и единствена любов Жозефин. Намерението на драмата е да се уловят прочутите битки на Наполеон, безмилостната му амбиция и изумителен стратегически ум като изключителен пълководец и военен визионер.”

Финикс вече спечели “Оскар” за изумителното си превъплъщение в Жокера от едноименния комиксов трилър, а догодина ще излезе и втората част. Очертава се, че 2023-а ще бъде неговото време. Хоакин Финикс отдавна си заслужи репутацията на най-ексцентричния и неконвенционален голям актьор на нашето време. Той е и най-странната суперзвезда в света на сериозното кино, почти не ползва компютри и интернет и няма никакви профили в социалните мрежи. Изявява се като активист за правата на животните и поддържа каузи, свързани с PETA, “Червеният кръст” и “Амнести Интернешънъл”. Но феновете му няма как да знаят това, защото той просто отказва да се подвизава във Facebook, Instagram и Twitter.

Финикс е страстно привързан към своето творчество като актьор и музикант и в същото време прави впечатление на човек, който е отделен от реалността и отказва да участва в обществото. Винаги е държал сериозна дистанция от медиите и никога не е бил типичната холивудска знаменитост. Това се дължи на една добре известна травма от неговата младост.

Финикс все още не може да преглътне начина, по който медиите отразиха трагичната смъртта на брат му Ривър Финикс от свръхдоза през 1993 година. По това време Ривър е млада звезда и един от най-перспективните актьори на Америка. Той умира на 23-годишна възраст пред клуба на Джони Деп “Viper Rooms” и хвърля в потрес цял Холивуд. Хоакин, който тогава е на 19 години, звъни в полицията, за да извика спешна помощ. Смъртта на Финикс оставя траен отпечатък в шоубизнес културата през онази епоха и вдъхновява безчислени репортажи, материали и истории в медиите и артистичните среди. Това печално събитие дълбоко повлиява на Хоакин, който израства като актьор, но така и не прегръща културните стереотипи на типичните западни знаменитости.

В последните години Финикс е в сериозна серия от актьорски подвизи с “Тя”, “Учителят”, “Вроден порок” и “Ти никога не беше тук”. Но някои либерални журналисти и критици се ядосаха, че “Жокера” чества образа на “гневния бял мъж”. Това провокира дори дистанцирания по традиция Финикс да избухне срещу медиите и да си излезе по време на интервю след въпрос дали няма да вдъхнови насилие с тази роля. После той обясни, че не е работа на артистите да мислят как едно художествено произведение ще се отрази на по-нестабилни умове и добави, че “Жокера” всъщност отваря дебат за психическото здраве и насилието.

 

Нямаше по-добър избор за Жокера

Не очаквах, че в крайнолевите среди ще се организират такива безчестни атаки към “Жокера”. Обвиненията бяха абсурдни. Използваха реакциите към филма за чисто политически цели. Това няма нищо общо с нашата задача като разказвачи на истории. А Хоакин Финикс прави изключителна роля и заслужава друго отношение за огромната работа, която свърши по този филм. Не си представям друг изпълнител в този образ и се радвам, че именно той е Жокера в моя филм.

Тод Филипс, режисьор и сценарист

 

Вярваш на неговите образи

Скъпият ми Хоакин е един просто уникален образ. Бих казала, че няма равен на себе си. Гледала съм го в много филми и винаги ме разтърсва емоционално. Вярвам на неговите образи, инвестирам в тях и те ми се отплащат. Също така наблюдавам чисто технически начина му на игра и съм безкрайно впечатлена и изумена.

Ейми Адамс, актриса

 

Изумителен импровизатор

Хоакин Финикс е един от най-добрите актьори, които съм гледал и един от най-добрите, с които съм работил. Бях сигурен, че той е перфектният избор за ролята в “Учителят”, вдъхновена и от делото и живота на писателя, и създател на Сциентологията Рон Хъбард. А после нямах никакви колебания да го взема отново за “Вроден порок”. Човекът е изумителен импровизатор и притежава невероятен талант да се превъплъщава в психологически пречупени персонажи.

Пол Томас Андерсън, режисьор и сценарист

Майсторски метаморфози

Хоакин Финикс обича физическите трансформации за роля. В “Жокера” Финикс бе слаб и болнав, във “Вроден порок” е типичното хипи, в “Учителят” е изкривен и изтерзан. Но в “You Were Never Really Here” беше масивен и заплашителен. В този филм Финикс играе Джо - бивш морски пехотинец и агент на ФБР, който познава добре болката и сега изкарва прехраната си като спасява млади девойки от смъртоносната хватка на сексуалното робство. Изпълнението на Финикс беше описано от критиката като “наситено с насилие”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети