Хората от музеите влизат в главни роли

“Мартина в музейния свят”

Документални филми хвърлят светлина върху тяхното дело

Премиера в зала “История на книгата” в Националната библиотека

Аудиовизуален проект в три етапа

Творческият екип зад аудиовизуалния проект “Другият музей. Хората” представи премиерно два от своите документални филми в зала “История на книгата” в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” пред публика от музейните и научни среди.

Проектът, подкрепен от Национален фонд “Култура”, е естествено продължение на “Другият музей”, започнал преди четири години. Идеята на творците, начело с Пламен Герасимов и Ралица Димитрова, е да се създават документални филми и виртуални турове за по-малко разпознаваеми и по-слабо подкрепени с бюджетни средства музеи в страната, които да представят скритите си богатства пред максимално широка аудитория.

Тази стратегическа линия бе продължена с втория етап “Другият музей. Словото”, който се фокусира върху това как можем да втъчем Словото на писателите във визията, която предлагат музеите, посветени на тяхното дело и творчество. Откъси от произведенията, дневниците, писмата им помагат да разтълкуваме жизнения им път, да разберем техните ценности. Така създателите искат да надхвърлят идеята за музея и неговата конкретна експозиция, като ги съчетаят с откъси от емблематични произведения на автори, чието творчество е част от националния канон и е включено в задължителните курсове на основното и средно образование.

“Петричани”

Сегашният трети етап “Другият музей. Хората” разказва за професионалистите, които създават музеите, но често остават в сянка. Защото музеят са не само историите и артефактите, но също така и хората, които, често невидими, възстановяват паметниците, съхраняват спомена, показват по нов начин документите и предметите, вдъхват живот на експозициите.

Националната библиотека “Св. св Кирил и Методий” е партньор и през трите етапа на развитие на проекта. Третият етап включва пъстра програма от документални филми - “Мартина в музейния свят”, “Повелителят на птиците”, “Възрожденката”, “Петричани”, “Сопотски еснаф” и “Кулинарни изкушения в музея”. Проектът съдържа още толкова нужните вече виртуални турове за Исторически музей - Попово, Етнографски музей - Бургас, Къща-музей “Цанко Церковски” - Бяла Черква, Музей на текстилната индустрия - Сливен, Музей автомобилите на социализма - Пещера.

Зад мащабното дело стоят Пламен Герасимов - ръководител, продуцент и оператор; Ралица Димитрова - художествен ръководител, сценарист и режисьор, проф. Вера Бонева - научен ръководител, Едуард Хаджолян - асистент-оператор, Ясен Харалампиев - специалист визуални ефекти, Мариана Вълканова - музикален оформител и Александър Симеонов - звукорежисьор.

“Сопотски еснаф”

Влюбени в музеите, те се опитват да покажат богатствата им по начин, който да подтикне повече хора да полюбопитстват и да отворят вратите им. Освен разказите за конкретния музей, 3D виртуална разходка позволява дори на тези, които по една или друга причина не могат да си позволят екскурзия, да надникнат и да добият цялостна представа за музейните пространства.

В третият етап “Хората” творческият екип се среща с ярки личности, приобщени пряко или косвено към музейното дело. Шестте къси документални филма запознават зрителите с живите музейни експонати от Етнографско-занаятчийски център “Сопотски еснаф”; с младата Мартина, която беше на премиерната прожекция в Националната библиотека и чиято професия звучи твърде оригинално - “музеен дизайнер”; със Светлан, който съчетава любовта си към птиците с тяхното препарирани; с един кулинарен колекционер и един любител реставратор на военни макети, както и с една истинска съвременна възрожденка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура