Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Хората ще купуват ток по интернет от търговец 58 хил. абонати излизат на свободния пазар

Ще бъде разработен механизъм за подпомагане на енергийно уязвимите потребители, стана ясно на заседанието на комисията. Това ще бъдат болни и хора с ниски доходи.

Промяната трябва да обхване всички домакинства до 3 или до 5 години

Туризмът поиска отлагане

Гражданите ще купуват ток от търговци по пазарни цени. Като либерализация на пазара на електроенергия трябва да стане постепенно за период от 3 или 5 години. От 1 юли 2020 г. около 55 хил. стопански и 3161 битови потребители ще бъдат принудени да излязат на свободния пазар на ток. Това предвиждат законодателни промени, представени пред парламентарната енергийна комисия от председателя й Валентин Николов от ГЕРБ.

По пазарни цени, които са по-високи от регулираните, от средата на годината ще купуват ток стопанските потребители, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата, и битовите абонати с присъединена мощност 50 и повече киловата. От битовите потребители такива мощности ползват къщите с басейни. Целта е до юли фирмите и гражданите да изберат доставчик на ток по свободни цени. На заседанието на комисията обаче не стана ясно какво ще стане с клиентите, които не си изберат доставчик на ток.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще трябва да разработи онлайн платформа, на която всеки да може да въведе профила си на потребление и на тази база да получи данни за офертите на всички търговци на ток, за да прецени коя му е най-изгодната. Идеята е през тази платформа да могат да се сключват и договорите с новите доставчици, обясни Валентин Николов.

Присъстващите на заседанието доставчици на ток за свободния пазар обаче заявиха, че цените им са търговска тайна и не може да ги обявяват публично. Николов им отвърна, че не са длъжни да участват на тази платформа.

Излизането на стопанските субекти на свободния пазар на ток ще се отрази негативно на туризма, каза Полина Карастоянова, председател на Националния борд по туризъм. Тя поиска промяната да бъде отложена за 1 януари 2022 г., но Николов каза, че това няма как да стане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.