Изобилие от кино на Берлинале за 70-и път Филмовият фестивал празнува юбилей

Катастрофа със загинал велосипедист затвори Хаинбоаз Леките автомобили се пренасочват през Шипка, а товарните изчакват

Лъжат с мазило за болки в ставите Купуват снимки за 15 долара от интернет и мамят, че български доктор препоръчва лекарството

Таксиметров шофьор изгони от колата си пътник, пристигащ от Ухан (ВИДЕО)

Германско селце става център на ЕС

Емил Караниколов: Протестът срещу Наредба Н-18 се политизира

Курсът лев-евро гарантиран от парламента Само с ратификация на НС ще може да се променя стойността на валутата

Докога пенсионер с ТЕЛК може да ползва данъчно облекчение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 30 януари 2020

Европарламентът ратифицира споразумението за Брекзит

Палестинците отрязаха плана на века на Тръмп Проектът критикуван, че следва израелските искания

Макрон за излизането на Великбритания от ЕС: Ще бъде тъжен ден

Седем обвинения за Васил Божков (обзор) Шефът на „Нове холдинг” е обявен за международно издирване

Пуснаха от ареста мъжете, ударили полицаи на протеста пред МРРБ

По-малко зърно за хляб заради сушата Има 100 процента пропаднали площи с жито, предупреждават стопани

Хора печелят 50 млн. лв. годишно от предаване на скрап

Владислав Горанов

Хора печелят над 50 млн. лв. годишно от събиране на боклуци и предаването им за рециклиране. Фирмите, които имат право да събират, транспортират и предават за преработка отпадъци, са декларирали, че са изплатили на граждани за предадения боклук 50,34 млн. лв. през 2018 г. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков.

През 2012 г. декларираните доходи от отпадъци са над четири пъти повече – 226 млн. лв. През 2013-2014 г. тези доходи намаляват съответно до 200 млн. и 153 млн. лв. През 2015-2016 г. изплатените суми на граждани за предадения боклук намаляват съответно до 40 млн. лв. и 32 млн. лв. През следващите две години обаче оборотите в бранша нарастват. За спада на парите в бранша има обективни причини, става ясно от отговора на министъра.

През 2012 г. беше приет нов Закон за управление на отпадъците. С него предаването за рециклиране на някои черни и цветни метали стана възможно само с документ за произход като целта бе да бъдат спрени кражбите на метали. През 2014 г. беше въведено изискване изплащането на суми за предаване за скрап да става само по банков път, като има изключение за граждани, които получават от скрап до 100 лв. на година.

В резултат през 2014-2015 г. 14 от най-големите фирми в бранша са прекратили регистрацията си по ДДС, една фирма е преустановила работа, други 7 фирми отчитат спад на приходите. На всички дерегистрирани по ДДС фирми е направена ревизия като са установени данъчни задължения в големи размери.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.