Хосейн Абдолахиан: Иран не се стреми към разширяване на войната в региона

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан заяви по време на посещение в Бейрут, че нито Иран, нито Ливан се стремят към разширяване на военните действия в региона, четири месеца след като нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел предизвика серия от конфликти в Близкия Изток, предаде БТА.

"Иран и Ливан потвърждават, че войната не е решение и че абсолютно никога не сме се стремили към нейното разширяване", заяви Амир Абдолахиан на пресконференция с ливанския си колега Абдала Бу Хабиб. По време на срещата иранският първи дипломат отбеляза, че политическото решение е единственият начин за прекратяване на конфликта в ивицата Газа и добави, че Техеран и Саудитска Арабия водят диалог по въпроса "за Палестина".

Амир Абдолахиан коментира и високото напрежение по ливанско-израелската граница, като предупреди Израел да не предприема никакви стъпки към пълномащабна война срещу Ливан, заявявайки, че това ще бъде "последният ден" на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

"По време на войната в Газа и през последните седмици имаше обмен на съобщения между Иран и Америка", отбеляза иранският първи дипломат, като добави, че Съединените щати са поискали от Техеран ливанското движение "Хизбула" "да не се включва широко, изцяло в тази война срещу" Израел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток