Хотелиерите по морето пак търсят работници от Украйна, Беларус и Молдова

Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието. Най-много свободни места има за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори. И тази година недостигът на кадри ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова, съобщи БНТ.

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал.

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", каза Атанас Карагеоргиев - хотелиер.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност", коментира Божидар Михайлов - директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.

Коментари

Задължително поле