Хотели настаняват хора под карантина вместо туристи

700 лева струват 14 дни със закуска, обяд и вечеря в София

Интерес има и от обекти по морето

Хотели вече настаняват вместо туристи хора, които са под карантина. Практиката за първи път въведе столичен двузвезден обект, но интерес към нея има вече и от страна на бизнесмени от Варна и Бургас. Това разказа пред „Труд“ собственикът на хотела Стоил Далевски.

Около 700 лева излиза двуседмичен престой за един човек, като в цената освен безплатен интернет и кабелна телевизия са включени още три хранения на ден. При повече гости, стойността на пакета за всеки е по-ниска.

Менюто се доставя от близък ресторант, а гостите имат право на избор между няколко опции за всяко хранене. Освен това персоналът приема и поръчки за пазаруване между 15 и 17 часа всеки ден, така че нищо да не липсва на отседналите под карантина. По време на престоя си те не напускат въобще стаите, а полицаите от районното управление ги проверяват на място, обясни Далевски. В хотела вече нощуват хора, които се прибират от чужбина и се притесняват да не заразят близките си. Настаняването е в стаи по един, двама или трима, като всяка от тях има отделна климатична система. Храната се доставя пред стаята, така че да няма контакт с персонала.

При искане от страна на гостите могат да бъдат направени и тестове за коронавируса на място. В хотела вече има резервации и за май, а колеги на бизнесмена от Варна, Бургас и столицата са го търсили за информация как да реорганизират също работата си, така че да оцелеят в кризата, която спря туристическите пътувания. Според собственика схемата е особено подходяща за малки градски хотели, като покрай тяхната работа поръчки си осигуряват и съседните ресторанти, които изхранват гостите. Нужни са реконструкции, които да отделят изцяло рецепцията, както и максимални мерки за сигурност. Другият въпрос, който най-често ми задават колеги е колко да намалят цените за по-дългия престой, обясни Далевски. Той бе категоричен, че промяната в работата и клиентите е шанс за хотелиерите да оцелеят в кризата, която никой не знае колко дълго ще продължи.

Коментари

Задължително поле