Хотели са ужилени от фалита на "Томас Кук"

Най-старият английски туроператор Томас Кук обяви фалит.

Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Нощувките се плащат до 60 дни след отпътуване на туристите

Десетки хиляди нощувки все още не са разплатени към българските хотели от най-стария английски туроператор Томас Кук, който обяви фалит. Загубите за някои хотели ще бъдат от десетки до стотици хиляди евро, обясниха за „Труд“ управители на морски комплекси. Причината за голямото ужилване е, че по принцип плащанията за вече реализираните през лятото нощувки се бавят с до 60 дни след отпътуване на туристите. При това става въпрос за ваканциите, реализирани през високия сезон - от средата на юли до края на август, когато и цените са най-високи. Плащанията към родните хотели обаче са спрели още през юни, затова се очаква общите загубите за бизнеса да достигнат десетки милиони евро. Хотели, които работят основно на английския пазар с Томас Кук са заплашени от фалит, въпреки гаранционния фонд на Великобритания, откъдето би трябвало да си получат парите. Това обаче ще стане с огромно забавяне, което може да е фатално.

Според други представители на бранша родните хотелиери няма да получат нищо, защото Томас Кук не оперира директно на родния пазар, а чрез посредници. Така българските хотели няма да могат да се възползват от гаранционния фонд във Великобритания. По-голямата опасност е, че туристите губят доверие в туроператорите и все по-често сами плащат ваканцията си директно на хотелите, при това в последния момент, коментираха от бранша.

Пред трудности може да се изправят и хотели в големите ни зимни курорти, които са си партнирали с Томас Кук. За тях обаче все още има време за реакция и могат да продадат предварително резервираните стаи от туроператора. Заради очаквания отличен ски сезон може да се окаже, че те дори печелят и могат да продадат свободните стаи на по-висока цена. Освен това ще могат да задържат като неустойки предварително платените авансови суми по резервациите, ако има такива.

 

Извозват ги с други авиокомпании

В Слънчев бряг има 2 хил. клиенти на туроператора

Никой гост не е изгонен

Мария Кехайова,

Труд, Бургас

Над 2000 туристи на фалиралата компания "Томас Кук" се намират в Слънчев бряг, съобщи Пламен Копчев, шеф на Съюза на собствениците в курорта. Те са настанени в над 40 хотела, където ги хранят и правят всичко необходимо, за да се чувстват комфортно, каза още Копчев.

Хотелиерите де факто задлъжняват към доставчиците, защото никой не знае дали ще си получат парите за гостоприемството. Само за Слънчев бряг дълговете засега са няколко десетки милиона евро.

Според данните на НСИ около 20 хил. туристи от Великобритания пристигат през всеки от летните месеци юни, юли и август. Част от тях идват с други компании или индивидуално, затова засега не могат точно да бъдат изчислени и загубите от фалита на най-стария британски туроператор. Следим ситуацията непрекъснато, за да защитим пазара на България, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Фалитът на Томас Кук е тежко събитие, което ще нанесе щета на българския туризъм, тъй като компанията държи над 50% от полетите към летищата във Варна и Бургас, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Ако и Томас Кук - Германия обяви фалит, ще има верига от фалити, която ще предизвика хаос, който вече се наблюдава на редица от летищата в света, допълни анализаторът. Той съобщи, че в неделя на летище Бургас, поради отмяна на полета на "Томас Кук", 54 пътници са били натоварени на самолети на "Балкан холидейс еър" и са откарани до лондонското летище "Гетуик". Това според Драганов е добро решение, тъй като от туроператора са се обърнали към гражданската въздухоплавателна администрация на Великобритания да поеме извозването на всички британци към родината им.

Коментари

Задължително поле