Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера

Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

В почти всеки фризер може да се открият замразени меса и зеленчуци, но има още редица храни, които не подозирате, че също може да замразите, за да удължите срока им на годност или да запазите за извънредни ситуации.

Доматено пюре

Рядко ще ви се случи да използвате цялото количество в кутията или кенчето, затова е препоръчително да замразите остатъка. На хартия за печене изсипете по 1 супена лъжица от пюрето и след като замръзне, съхранявайте в плик или кутия. Доматеното пюре се размразява изключително бързо и винаги може да го добавите като сос към паста, пица и др.

Джинджифил

Заради силния аромат, от джинджифила често се използва съвсем малко количество. За да не изсъхне останалата част, може да я замразите. Когато е студен, коренът от джинджифил се бели много по-лесно и бързо, но ако не се получава, оставете го на стайна температура за малко.

Ядки

Всички ядки съдържат масло, което с времето се разваля. Удължете живота им, като ги замразите, но имайте предвид, че след това те са подходящи основно за готвене, а не за следобедна закуска.

Кафени зърна

Минусовата температура запазва качеството и аромата на зърната кафе, затова ги дръжте във фризера, вместо в буркан, прибран в шкафа.

Масло с пресни билки

В голяма купа смесете цяло пакетче масло с любимите ви пресни билки, сол и пипер. Може да разделите сместа във формичка за лед или да разточите и нарежете на предпочитана от вас форма. Съхранявайте във фризер и така винаги ще имате под ръка добре овкусено масло за приготвянето на яйца на тиган, пиле на фурна или друго ястие.

Презрели банани

Вместо да ги изхвърлите, може да замразите бананите, които са започнали да покафеняват. Така те се превръщат в чудесна (приятно студена) добавка за сутрешното ви смути, но са подходящи и за приготвянето на бананов хляб или мъфини с банан.

Гроздови зърна

Замразените зърна грозде имат повече от едно приложение - освен, че са идеален снак за горещите летни дни, може да ги използвате и като "ледчета" във виното.

Коментари

Задължително поле