Христо Иванов: Ако "Има такъв народ" ни потърсят за разговори, ще подходим изключително отговорно (ВИДЕО)

Мястото на вашата коалиция е важно, защото десните избиратели намериха свой представител във ваше лице в парламента. Това каза на представителите на коалицията "Демократична България" президентът Румен Радев по време на консултациите на "Дондуков" 2.

"Балансът е труден, но се надявам, че с вашата експертиза и опит ще бъдете активна страна в намирането на решения", продължи президентът.

"Всички участници в тази централна конституционна процедура носим отговорността да разчетем правилно както вота на гражданите, така и повелите на времето. Изправени сме пред три кризи едновременно. Първата криза е здравната, втората криза са икономическите последици", заяви Христо Иванов.

"Третата криза е тази на държавността. Управлението, което си отиде, е натоварено с тежки проявления на дълбоката институционална криза в страната. Ние не просто трябва да приключим 10-годишното управление на Борисов и да си отдъхнем, но трябва да вникнем в дълбочина и да разберем предпоставките за тези институционални кризи", добави той.

"Ние сме политическа сила във възход, но избирателят ни отреди пето място и не считаме, че трябва да сме първостепенна част за съставяне на правителство и да ни бъде връчен мандат. Мнозинството от българските граждани гласуваха против поредно управление на ГЕРБ. Възложиха се най-много надежди на "Има такъв народ" и ако бъдем потърсени за разговори, ще подходим изключително отговорно към тези разговори, като отговорно ще обсъдим както състава, така и програмата и мнозинството на управление", обясни Христо Иванов.

"Не смятаме, че ние можем да заявим претенция за мандат. Но, ако втората политическа сила не е успяла да създаде управление на промяната, много е трудно ние, бидейки пета политическа сила, да направим това", каза още той.

"От една страна трябва да гледаме дългосрочно на големите предизвикателства, от друга страна трябва да си дадем сметка, че ако вървим към едни бързи предсрочни избори, трябва да сменим дневния ред, за да направим всичко възможно, за да отидем към едни по-честни и прозрачни избори. Затова и сме готови с промени в Изборния кодекс", добави Иванов.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/469408581170652/

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика