Христо Иванов не е знаел какво подписва

Щетата за бюджета била 300 млн. лв.

Бившият правосъден министър Христо Иванов даде показания по делото срещу колегата си от кабинета “Борисов” 2 и бивш здравен министър Петър Москов.

Христо Иванов се яви в спецсъда като свидетел, защото, заедно с останалите министри от кабинета, е одобрил и разписал решението на МС за доставка на ваксините от Турция. От думите му обаче стана ясно, че не е знаел детайли за ваксините и е подписал документите на доверие. Пред съда Иванов зави, че през 2015 г. е сложена на детето му от същата ваксина, след като се допитал и до педиатър. Той добави, че правителството е знаело за проблема с недостига на ваксини и се е търсело решение, за да не се наруши графикът на имунизациите.

Бившият здравен министър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима души са подсъдими за бартера с Турция и доставката на ваксините “Пентаксим”, “Еувакс Б” и “Тетадиф” през 2015 г. Според обвинението бюджетът бил ощетен с над 300 млн. лв., а турските ваксини не били разрешени за употреба у нас.

“Делото няма нищо общо с качеството и вида на ваксините. Те са същите, които винаги са правени на българските деца, а оттам нататък обвинението срещу мен, дали правилно съм внесъл ДДС от бюджета на министерството в републиканския бюджет, това е нещо, което съдът ще прецени”, коментира след края на заседанието Петър Москов. Предстои по делото да бъде призован като свидетел и премиерът Бойко Борисов, но не се знае дали това ще стане на следващата дата в средата на февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право