Христо Казанджиев: Около 30-35% от природния газ идва от Русия

Христо Казанджиев

„Осигурени доставки на газ за България с дългосрочни договори са около 1/3 от необходимите количества, останалите трябва да се получат от спотовия пазар на доставки на природен газ – няма дългосрочни договори. В резултат на това доставките се осъществяват от съответните търговци, тоест чрез посредници, които разбира се получават своята печалба от тези доставки за сметка на българските потребители. Така че елиминирането на посредниците е от изключително важно значение за намаляване на цените на природния газ.“

Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум по "Евронюз България".

„България успя да се отърси от руската енергийна зависимост дотолкова, колкото пазарът на природен газ се доминираше от „Булгаргаз“. Доста потребители на природен газ, какъвто е случаят с „ЛУКОЙЛ Нефтохим“ продължават да получават доставки на руски природен газ“, посочи Казанджиев.

По мои оценки около 30-35% от потреблението на природен газ в България е все още от руски източници.
„Въпрос на време и политическа воля е България изцяло да се откъсне от доставките на природен газ от Русия“, прогнозира енергийният експерт.

„Много хора и политици злоупотребяват с тезата, че България е допуснала нарушение на договора (с „Газпром“ – бел. ред.) и трябва да понесе санкции – това не е вярно. Според мен, в случая Русия се позовава на форсмажорни обстоятелства, но тези форсмажорни обстоятелства са на територията на Русия, а не в България, на чиято територия действа съответният договор за доставки. Така че България, както направиха и много европейски страни, трябва да предяви своите претенции към „Газпром“ за нарушението доставки на природен газ. Време е България да дойде на себе си и да потърси обезщетение от „Газпром“ за причинените сривове в доставките“, подчерта енергийният експерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика