Христо Монов: Държавата няма реална интеграционна политика за ромския етнос

Христо Монов, баща на убития студент.

Отдавна смятам, че гетото излиза от границите си. От 15 години живеем в една гетоизация на държавата ни. Но да оставим гетата. Качете са на първия трамвай от първата до последната спирка и ще видите отношенията тип гето. Никаква съпричастност, било то ад направиш място.

Това заяви по Канал 3 психологът Христо Монов по повод агресията в обществото и последните случаи, при които мъж бе убит при сбиване в Кюстендил и цяло семейство бе изклано в Нови Искър.

Конкретно за Кюстендил той коментира: "Когато станаха интензивни връзките между България и Македония, заради този клан мисля, че вдигнаха стената, за да не могат да нападат тировете. И в този план така продължаваме 25 години с тези Гольовци".

"Министерството на образованието се похвали, че 40 хиляди деца са върнати в училище. Моите данни са, че са само 2 хиляди. Другите са в чужбина. Истината е друга. Българската държава няма реална интеграционна политика за този етнос. Да не ми говорят, че по времето на социализма, че минавайки през строителни войски са усвоявали някаква професия.

В края на март са т.нар. пазари за булки. И никой никога не ги е спирал. Докато ние като общество се отнасяме към това като етнотрадиции... Къде са правата на децата? Конвенцията на ООН за правата на децата е дори над Конституцията ни. Ако я прилагаме, ние дори ще можем да ги заведем в училище", каза още Монов.

"Идеята е една – без образование нищо няма да стане. Поне по Конституция можем да ги задължим да ходят на училище", добави Монов.

Психологът коментира и четворното убийство в Нови Искър и проблемът, че младежът, убил роднините си е страдал от психически проблеми и майка му е събирала средства за лечението му.

"Нормално за човек с неговата диагноза. Има предварителна диагноза. Като човек, който с това си хляба, мога да кажа, че ние не просто нямаме система, ние нямаме наченки на система да помагаме на подобни хора. И утре всеки може да е в подобно състояние. Утре може човек, който е в гранично състояние да излезе на улицата, да намери оръжие.

Поне да се задейства инстинкта ни за самосъхранение. И тези 6 милиарда... Аз съм правил изчисления, не трябват много пари, за да направим едно сито, за да улавяме тези хора", изтъкна Монов.

Конкретно за Нови Искър той дори даде пример, че никой не е отишъл в училищата, за да окаже психологическо съдействие на децата, а самите те не спирали да говорят за убийството.

"От 20 години говоря, че трябва да има Национална служба за психологическа помощ. Защото това е още една травма за обществото".

"Колко още неща трябва да се случат, за да започнем да се грижим", попита риторично и обясни, че дори няма клинични пътеки за психологично лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България