Христо Проданов: Основните проблеми са високите цени на тока и недостигът на работна ръка

Кадър от Нова тв
Христо Проданов

Основните проблеми са високите цени на тока и недостигът на работна ръка. Това каза за Bulgaria ON AIR министърът на туризма Христо Проданов.

" Има разпределяне на 30 млн. лв. към представители на туристическия бизнес. Удължава се помощта с още 30 млн. плюс допълнително 6 млн. за туроператорите. Всички средства се разпределят равномерно като процент от оборота, който са регистрирали в годината преди коронакризата. Най-важният приоритет е обединение на бранша, защото в момента имаме доста организации. Най-правилното е да взимаме заедно решенията. Много важни са електронните визи, за да имаме лесен достъп до България“, допълни още Проданов.

На въпрос дали ще бъде продължена мярката "35 евро на седалка", той отговори: „Да, предприели сме необходимите мерки. Законопроектът вече е в Народното събрание. Надявам се до края на януари тази мярка да бъде гласувана и държавата и туроператорите да изпълнят своите ангажименти.“

„В момента действа мярката "60/40", но тя започва да става неприложима. Беше променено изискването за по-висок оборот, но в същото време не беше взета предвид инфлацията. Печалбите се оказват по-ниски, особено на фона на скъпия ток. Каквато и реклама да направим, четейки тази статистика, хората се притесняват и ни приемат като несигурна дестинация. Зимният сезон върви доста добре като резервации и нощувки. Оправдават се очакванията. Опасявам се, че с въвеждането на мерки този темп може малко да спадне. В България имаме море, планини, хубави ски курорти, на второ място сме по минерални извори, на трето място сме по културно-исторически забележителности, имаме много винарни и вкусна храна. Това трябва да го покажем пред света. Важна е дигиталната реклама, трябва да насочим там основния ресурс. Христо Стоичков е най-известният българин пред света, трябва да използваме потенциала на хора като него", каза Проданов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм