Христо Христов от Варна: Програмата на доктор Емилова гради ново отношение към природата

С чист вътрешен свят създаваме чиста околна среда, убеден е мъжът

Специално за „Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

От 10 години Христо проявява интерес към природосъобразния живот и го определя като съвършена система, за жалост системно пренебрегвана. Но без нея оцеляването ни е обречено, защото здравето също е хармония и от нас зависи да я откриваме и пазим.

С първите стъпки в търсене на информация мъжът разбрал, че съвременният човек приема много по-големи количества храна от потребното. С излишествата тровим организма си и даряваме доброволно част от своето скъпоценно здраве на индустрията. Решил да започне с ограничаване на промишлено произведените храни и да заложи на качествени сезонни продукти от местни източници.

След дълга спортна кариера Христо имал натрупани килограми, силни болки в ставите, плексит и други оплаквания. Твърдо убеден, че шепите хапчета не са спасение, се доверявал повече на лечение с естествени продукти и имал резултати. Д-р Емилова потърсил през лятото на 2019 г. по съвет на колеги и приятели, постигнали впечатляващи успехи с плодолечението.

До август т. г. е бил в медицинския център 5 пъти и споделя, че ще продължава посещенията си редовно. Сравнява системата на лекарката с желязната организация в спорта, на който е посветил много от най-хубавите си години. Петокласникът Христо започва упорити тренировки по борба свободен стил в Спортното училище във Варна и стига до титла балкански шампион, трето място на световно първенство и много медали от национални и международни състезания. Дипломира се в треньорския факултет на Националната спортна академия.

Мотивацията е най-важна, ако искаш да успееш, споделя мъжът, а по-важно от здравето няма. Също като в спорта програмата на д-р Емилова е опростена и много ефективна за постигане на целите, казва Христо и сравнява лекарката с най-великите треньори, от които се е учил. С професионален поглед поставя отлична оценка на двигателните активности, осигурени за пациентите в медицинския център и степенувани като подредба и натовареност според индивидуалните потребности на всекиго- сутрешен комплекс упражнения на д-р Емилова, походи, йога, цигун, народни хора, плуване и др. Обикновено Христо се включва в цялата програма, а във всекидневието се стреми да има поне 2 часа движение- ходене, упражнения, плуване- с умерена интензивност.

От спортните години е зачеркнал само начина на хранене- обилен прием основно на животински продукти. Щом стигнал до убеждението, че с такова меню скъсява дните си и увеличава болестите и неразположенията, започнал търсенето на коренна промяна. Благодарен е на д-р Емилова, че с нейните лекции и споделения с пациентите дългогодишен опит му дала точен отговор на много от неговите въпроси.

Шегува се, че е заменил английската закуска с чай и плодове. Споделя, че така получава енергия за целия ден и е много по-работоспособен и с добро настроение. За Христо най-важен е подборът на храните.

Запален привърженик е на фермерските пазари, редовно ги посещава още от старта им, и бързо изброява имена на отговорни производители и местата на техните стопанства. Казва, че нарастващият интерес към тях има просто обяснение- придържат се към традициите на предците и обичат нашата природа. Българската земя е несравнимо богата, убеден е мъжът - може не само да изхранва здрави поколения, но и да конкурира европейските пазари.

Индустриализацията отрови почвите с азот, фосфор, калий и много отровни пестициди. Увеличиха се добивите, но изтощените земи не раждат плод с ценни вещества, присъщи им в не толкова далечното минало. Затова днес биологичните храни имат качеството да са истинско лекарство.

На твърденията, че ситуацията е неспасяема, Христо убедено отговаря, че всичко е въпрос на личен избор. Може сами да си отгледаме растения и плодове, био щандове има вече и в големите търговски вериги. Всеки лев, вложен в чиста храна и усилие да я открием, е огромна инвестиция. Първо в здравето на хората, които обичаме, а после - стъпка по стъпка - в промяна на света.

Христо е последователен в своя път на откривателство за обновление. Заел се е с добиване на енергия от възобновяеми източници. Убеден е, че в недалечно бъдеще много домакинства могат да произвеждат ток за своите потребности и за продажба, като щадят семейния бюджет и върнат на природата глътката въздух чрез чистене от отрови.

Мъжът създава и био градини. Тази есен ще е първата му реколта от шипки. Съпругата и трите им деца са отдадени привърженици на работещата формула „чиста храна и чиста енергия за чист свят”. У дома мелят лимец и правят хляб с квас. Плодовете и зеленчуците на семейната трапеза са изцяло собствено производство, имат и парник. Консумират най-много салати, различни варива, крем супи. Любима е гъбената супа - от кладница с подправки. Често правят и таратор с ядково мляко от кашу.

Точно по съветите на лекарката у дома имат месо на трапезата рядко, само от домашно отгледани птици и зайци или прясно уловена дива риба. Мъжът специално отбелязва, че избират да е по-дребна, защото в едрата, както обяснява д-р Емилова, може да се натрупа доста живак и други токсични метали. Потвърждение е самият Христо, консумирал преди време повече дънни риби. При изследвания в Германия му откриват завишени нива на живак. Изчистил ги с природни методи и стриктно здравословно хранене. Килограмите му са в норма, болките в ставите са забравени, стопено е омазняването на черния дроб. Избавил се е от хроничен гастрит с прием на Лактобацилус булгарикум, назначен по схема от д-р Емилова. Програмата на лекарката ще става все по-важна за нас и идващите поколения, защото има потенциал да променя света по вечните закони на природата, убеден е Христо.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Гъбена крем супа (1 порция)

Продукти:
100 г. гъба кладница, 1-2 сушени гъбки шийтаке, 1/2 камба, 1 малка глава лук, 1 малък картоф, 1 морков, 10-15 г. глава целина,1/2 скилидка чесън, по 1 щипка морска или хималайска сол, червен пипер, чубрица и джоджен, сок от лимон на вкус.

Приготовление: Почистваме и нарязваме на ситно всички продукти без подправките, покриваме с вода да покрие 2 пръста и варим до омекваме. Дръпваме от огъня, прибавяме подправките и лимоновия сок /на вкус/ и пасираме.

Друг сполучлив вариант на супата е да не я пасираме, а да прибавим след отстраняване от огъня 1 суп. лъж. фини овесени ядки.

Коментари

Задължително поле