Хуан Карлос I - Изгнаникът

“Бях крал на Испания в продължение на почти 40 години, през които винаги съм искал най-доброто за Испания и за короната. Воден от желанието си да правя най-доброто за народа на Испания, нейните институции и Вас като крал, Ви информирам за решението си да напусна Испания. Решение, което взимам с дълбоки емоции, но и с дълбоко смирение. С вечна лоялност. С много обич, твой баща.”

С това писмо до кралския дворец в Мадрид, адресирано до сина си и настоящ крал на Испания Фелипе VI, предишният монарх Хуан Карлос I (82 г.) оповести пред света решението си да стане доброволен изгнаник. В писмото си той излага мотивите си за тази стъпка - “публичният отзвук, предизвикан от някои минали събития в живота ми” и надеждата да даде възможност на сина си да изпълнява функциите си на крал спокойно.

Всъщност най-скандалното от въпросните “минали събития” в живота на бившия крал е разследване за корупция, което се води срещу него както от испанските, така и от швейцарските власти.

Става въпрос за получен през 2008 г. от Хуан Карлос I подкуп от 100 млн. долара от саудитското кралско семейство покрай поръчка за изграждането на жп линия от Мека до Медина. Парите минали през офшорни сметки до тайна сметка на краля в швейцарска банка. Испански фирми спечелиха през 2011 г. договора за строежа на стойност 6,7 млрд.

Адвокатът на Хуан Карлос I уточни, че той остава на разположение на разследващите органи, въпреки напускането на Испания.

Къде смята да живее официално не бе съобщено. Смята се, че е напуснал страната си в неделя, още преди да изпрати писмото си до двореца, което бе получено там в понеделник. Вчера медии, позовавайки се на свои неофициални източници, съобщиха, че първо е заминал с кола за Португалия, а оттам отлетял за Доминиканската република, където смятал да остане няколко седмици, след което ще отпътува за друга неназована държава. Според други източници пък бившият крал може да се намира в Италия или във Франция. Съпругата му София, с която се твърди, че са разделени, остава в Испания.

Макар и крал, с биографията си Хуан Карлос I показва, че нищо човешко не му е чуждо. Например през годините е имал немалко извънбрачни любовни връзки. Твърди се и че има поне три извънбрачни деца, като белгийка, родена през 1996 г., опита да заведе дело за бащинство срещу него, но имунитетът му като монарх го пазеше от съдебно преследване.

Първия сериозен удар по репутацията си Хуан Карлос I понесе през 2012 г., по време на сафари в Ботсвана. 74-годишният тогава крал бе на лов на слонове в компанията на значително по-младата си дългогодишна любовница - датчанката Корина Ларсен (на 47 години тогава), но падна и си счупи крака, заради което трябваше по спешност да се върне за операция в Испания.

Снимки от пътешествието обаче, на някои от които кралят позира до убит слон, плъзнаха в публичното пространство. И това не бе прието никак добре от сънародниците му, особено предвид факта, че тогава Испания навлизаше в най-тежката си икономическа криза от десетилетия, като младежката безработица бе достигнала 50%. След като бе изписан от болница Хуан Карлос I се обърна към сънародниците си с извинение. “Сгреших. Това няма да се повтори”, емоционално обяви той. Но историята не бе забравена.

А след това последва скандалът с малката му дъщеря - принцеса Кристина, и съпруга й Иняки Урдангарин за финансови злоупотреби и данъчни измами. Кралският зет бе наказан със затвор, а принцесата се размина само с глоба.

Присъдите им бяха произнесени през 2017 г., но още преди това - през 2014 г., Хуан Карлос I реши да абдикира от престола в полза на единствения си син Фелипе. Който бе заплашен да стане жертва на скандалите на баща си.

Когато гръмнаха подозренията за получения от саудитците подкуп, през март, в разгара на кризата с коронавируса, Фелипе VI обяви, че се отказва от наследството на баща си, както и че спира годишната му издръжка в размер на 194 000 евро. Но явно и това не е успокоило достатъчно страстите, което доведе до изгнаничеството на Хуан Карлос, останал без имунитет от съдебно преследване след оттеглянето си от трона.

Хуан Карлос е роден през 1938 г. в Италия, където семейството му живее в изгнание, след като през 1931 г. Испания става република. За пръв път стъпва на испанска земя на 10 години по искане на управляващия тогава генерал Франсиско Франко, който пожелава да го възпита като бъдещ крал и обявява Испания за монархия. Хуан Карлос завършва Военноморския колеж, Висшата военна академия в Сарагоса, учи икономика, финанси и право в Мадрид. През 1962 г. се жени за принцеса София Гръцка и Датска, с която имат три деца - Елена, Кристина и Фелипе. Поема престола на 24 ноември 1975 г., два дни след смъртта на Франко. Очакванията са да продължи неговото управление, но кралят не ги оправдава и обявява курс към изграждане на демократично общество. А на 23 февруари 1981 г. лично предотвратява опит за държавен преврат на военните.

Сегашното решение на Хуан Карлос I да замине в доброволно изгнание анализатори нарекоха унизителен край за крал, който можеше да остане в историята като лидер, превел успешно Испания от диктатура към демокрация.

Уважавам и разбирам решението му

Кралят иска да подчертае историческото значение на управлението на баща си, неговото наследство, политическата му дейност и институционната служба на Испания и демокрацията, както и да потвърди принципите и ценностите, залегнали в Конституцията и останалите закони. Кралят уважава и разбира решението на Хуан Карлос I”.

Изявление на крал Фелипе VI, разпространено вчера от двореца

Недостойно, компрометира монархията

Решението на Хуан Карлос да напусне Испания е недостойно за бивш държавен глава, тъй като компрометира монархията. Скандалът повдига въпроса за преминаване към федерална република.

Пабло Иглесиас, вицепремиер на Испания

Беше най-добрият посланик на страната ни

Познавам и двамата крале много добре, те правят всичко възможно за Испания и за монархията. Хуан Карлос I можеше сам да управлява страната, но се отказа от свои правомощия след смъртта на Франко. Той беше най-добрият посланик на страната ни в Южна Америка, Магреб и арабските държави.

Хосе Мануел Гарсия-Маргайо, бивш външен министър на Испания и настоящ евродепутат

Беше великолепен крал

Той беше великолепен крал и се справи безпогрешно със задачите си на монарх. Но по причини, които не мога да разбера, унищожи мястото си в историята.

Виктория Прего, журналистка

Запален по мореплаване и лов

Хуан Карлос I е запален мореплавател и дори се състезава на Олимпиадата през 1972 г., финиширайки на 15-о място. През годините, по време на летните почивки на кралското семейство на Палма де Майорка редовно участваше в надпревари с яхтата си “Фортуна”.

Любител е също на лова, като през 2004 г. разгневи природозащитници, убивайки девет мечки в Румъния, едната от които се оказала бременна. Бившият испански крал освен това е член на Световната скаутска организация. Има черен колан по карате.

Коментари

Задължително поле