Хусите нападнаха товарния кораб Pinocchio в Червено море

Американските военни потвърдиха в ранните часове на сутринта, че йеменските бунтовници хуси са изстреляли две ракети срещу товарния кораб Pinocchio в Червено море, но увериха, че няма жертви или щети, съобщава Reuters.

„От 08:50 до 12:50, подкрепяните от Иран терористи хуси изстреляха две противокорабни балистични ракети от райони, контролирани от хути срещу плаващия под либерийски флаг търговски кораб Pinocchio. Ракетите не са улучили плавателния съд и не се съобщава за ранени или щети“, каза Обединеното командване на американските военни за региона на Близкия изток (CENTCOM).

По-рано хусите обявиха чрез своя военен говорител Яхя Шари, че са атакували това, което те описаха като "американския" контейнеровоз Pinocchio в Червено море.

Йеменското движение Ансар Аллах ("Поддръжници на Бога"), по-известно с фамилното име на семейството на лидерите си, също предаде чрез представителя на Шари, че ще ескалира действия от този характер, в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа.

В своето изявление, публикувано чрез X (Twitter), CENTCOM също отбеляза, че американските сили са унищожили, по време на шест удара „при самоотбрана“, дистанционно управлявана безпилотна подводница и 18 противокорабни ракети в райони, контролирани от неговите хуси. Йемен.

Атаките на бунтовниците, които контролират почти целия северен Йемен, принудиха големите корабни компании да спрат корабите си в стратегически важния регион, който преди войната обхващаше 12-15 процента от световната търговия.

Въздушни удари, приписвани на американските и британските сили, срещу пристанища и градове в Западен Йемен убиха най-малко 11 души и раниха 14 други снощи, каза говорител на международно признатото правителство на страната, което е подкрепено от Саудитска Арабия.

От средата на януари въоръжените сили на САЩ и Великобритания многократно започнаха бомбардировки срещу позиции или оръжейни системи на хусите, за да предотвратят атаки срещу международни кораби в Червено море и Аденския залив.

Смъртоносният обстрел дойде дни след първите смъртни случаи на моряци от ракетен удар на хусите по търговски кораб и първото потъване на търговски кораб от друг удар на хусите. Те се проведоха и на първия ден от Рамадан, свещеният месец на пост и молитва за мюсюлманите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток