Хърватия гласува на президентски избори

Хърватия днес гласува на президентски избори. Според Хърватската държавна избирателна комисия над 3,85 милиона избиратели, включително близо 177 хиляди, живеещи в чужбина, имат право да гласуват на тези избори. Населението на Хърватия е 4,1 милиона души.

Кандидатите за поста държавен глава са 11. Фаворитите са настоящият президент на страната Колинда Грабар-Китарович, подкрепен от управляващата партия „Хърватски демократичен съюз“ (ХДС), бившият премиер на републиката, номиниран от опозиционната Социалдемократическа партия Зоран Миланович и певецът и музикант Мирослав Шкоро.

Според последните проучвания на общественото мнение, Миланович запазва малка разлика от най-близките си противници (24,3%). Грабар-Китарович изостава от противника с 0,1 процентна . На трето място е Шкоро (18%), независим кандидат. Подкрепа за него оказват членовете на дясното крило на ХДС.

Ако никой от кандидатите не получи в първия тур повече от 50% от гласовете, след 14 дни се провежда вторият тур, в който участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първия тур.

Коментари

Задължително поле