Цацаров: Болница е наела частни линейки от фирма на зам.-управителя си

Има скандални договори, заяви главният прокурор

Проведени бяха съвместни действия с Министерство на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. Първите резултати от проверката доведоха до образуването на 13 досъдебни производства. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за резултатите от проверка в болниците , обявени от държавното обвинение днес.

Първите резултати от проверката - имам предвид от окончателния доклад по тази проверка. Както ви е известно, първоначално бяха образувани 9 досъдебни производства, като към седемте от междинен доклад , добавяме тези, които касаят болниците в Ловеч и във Враца, обясни Цацаров. Сега са образувани още 13, а по отношение на 15 здравни заведения са разпоредени допълнителни проверки на органите на МВР.

Проверени общо 329 договора от всякакъв характер - както за отдаване под наем на площи на здравни заведения, така и за отдаване под наем на медицинска техника, така и за съвместна дейност. Така и договори, които са по прословутия чл. 9, ал. 6 от Закона за лечебните заведения - терминът, който аз най-общо определям като болница в болницата, обясни главният прокурор.

Всички разследвания са възложени на Софийска градска прокуратура, за да се избегне каквато и да е възможност за недоверие и влияние, а дори и местни познанства и обвързаности, които не ги казвам от гледна точка на недобросъвестност, а просто те съществуват във всички населени места. Разследването е възложено на Националната следствена служба, каза още Цацаров.

Това са последствия и това са нарушения, престъпления, но те не са решения, нито нашите действия са решения. Решението преминава през преосмисляне въобще на концепцията за здравните заведения, за възможността те да отдават площи под наем, за начина по който те работят и т.н., подчерта главният прокурор.

Аз мисля, че това, което обещахме, което обявихме през месец декември, към този момент е изпълнено в значителна степен. Но държа да кажа съвсем ясно мнението си - наказателното преследване за неизгодни договори, защото наистина има скандални договори, както и наказателното преследване за безстопанственост е решение, но то съвсем не е ключът към проблема, повтори Цацаров.

Ще дам пример, без да посочвам името на болницата и имената на лицата. При представянето в МЗ ви дадох пример с болнична аптека, която е отдадена под наем на частно здравно заведение, което също се помещава на територията на държавното заведение, за 50 лв. на година, напомни той.

Сега примерът е друг: малка болница, която разполага с 4 линейки. Само че за транспортиране на болни не се ползват тези изправни линейки, а болницата има договор с транспортна фирма, която е собственост на заместник-управителя на тази болница, която има частни линейки, разказа главният прокурор.

Това е малко, но е достатъчно и е повече от показателно. Сравнете това, което е на едно малко ниво в един малък град, с това, което бе установено във ВМА и с обвиненията, които започнаха тогава. И мисля, че изводът може да си го направи всеки сам. А и всеки български гражданин, който влиза в лечебните заведения, общо взето е свидетел на това, обобщи Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право