Цацаров: Иззетите оръжия на "Традиция" ще бъдат върнати, ако не нарушават закона

Тази патриотична организация заслужава само подкрепа, заяви главният прокурор

Нашите институции считат дружество "Традиция" за патриотична организация, чиято дейност заслужава само подкрепа. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на среща с ръководството на дружеството, на която присъства и вътрешният министър Младен Маринов. От "Традиция" излязоха на протест, след като преди около месец МВР иззе старинните оръжия на техни членове.

"Бяха набелязани и конкретни мерки, които са свързани с това иззетите оръжия да бъдат незабавно подложени на експертни действия и ако се окаже, че те не нарушават закона, незабавно да бъдат върнати на членовете на дружеството", обясни главният прокурор днес.

"На практика извършените действия са засегнали доброто име на национално движение "Традиция". Удовлетворени сме, че ръководството на дружеството съвсем ясно зае позиция, че ако са налице нарушения на закона всеки трябва да носи своята отговорност", заяви Цацаров.

По думите му, в началото на октомври на територията на цялата страна е имало специализирана операция на Главна дирекция борба с организираната престъпност с официален предтекст трафик на културно-исторически ценности, в конкретния случай оръжия, които представляват исторически ценности.

„Ще застана зад това, което каза и главният прокурор по отношение на дейността, която дружеството „Традиция“ извършва. Наистина и в лицето на Министерството на вътрешните работи те могат да очакват единствено и само подкрепа", увери вътрешният министър Младен Маринов.

"Тази операция не е насочена към дружество „Традиция“, а е насочена към проверка на конкретни сигнали. Част от лицата, които са били проверявани, наистина са от управителния съвет на „Традиция“, но към момента при голяма част от сигналите не са констатирани никакви нарушения, при част от тях са иззети оръжия, които вече има назначени експертизи, които да кажат дали те попадат в обхвата на изчезнали музейни сбирки или такива, които подлежат на контрол от закона, но се съхраняват неправомерно. До този етап нямаме данни да е констатирано извършване на престъпление. Искам да обобщя: дружество „Традиция“ не попада като дружество в обхвата на проверката, проверяваме отделни сигнали за отделни лица. Заявявам отново подкрепата за дейността, която дружеството извършва, и сме насреща в предварителни срещи и разговори да не стигаме до такива ситуации“, добави Маринов.

Коментари

Задължително поле