Цацаров иска промени в Комисия „Антикорупция” (обзор)

Предвиждат се нови правила за подаване на сигнали

Главният прокурор Сотир Цацаров, който бе номиниран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предвижда промени в институцията. Това става ясно от концепцията му за работата на комисията , която е 25 страници.

Според сегашния главен прокурор броят на служителите, които пряко отговарят за противодействието на корупцията по високите етажи на властта, е “крайно недостатъчен за нормална работа”.

Ако бъде избран за ръководител на “Антикорупция” Цацаров възнамерява да въведе нови правила за приемане и проверка на сигнали за корупция и конфликт на интереси, включващи и мерки за защита на подателите.

Предлага и въвеждането на постоянен медиен мониторинг, който да следи за разкрития, направени от журналисти, за да се реагира незабавно.

Сегашният главен прокурор предлага и създаване на консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да участват юристи и учени. Цацаров смята и, че е нужен сграден фонд за съхранение на обезпечено имущество.

Коментари

Задължително поле