Цацаров: Необходими са изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционни престъпления (СНИМКИ)

Снимки: Пламен Стоименов/Архив

Според нас изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционни престъпления, са необходими. Това каза в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров преди гласуването на докладите за дейността на Прокуратурата и разследващите органи през 2016 и 2017 година.

„За нас е добре известно, че такъв законопроект беше внесен и той предизвика сериозни дискусии по отношение на т.нар. корупция в частния сектор“, посочи той. „Не бива да се забравя, че този законопроект има и още една съществена част - промяната на НК в частта за длъжностни и корупционни престъпления“, заяви Сотир Цацаров. „Огромна част от нормите там остават непроменени от времето на създаването на НК“, обясни той. „Трябва да благодаря на правна комисия, както и на всички, които подкрепиха законодателните изменения в НПК, които влязоха в сила през ноември 2017 година“, каза още главният прокурор.

В страната има райони, в които въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР претоварен от експертизи, каза Цацаров.

„Единият проблем е този с експертизата, както за общата необезпеченост на досъдебното производство и на съдебната система с изградена структура и квалифицирани специалисти“, обясни той.

„Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причиняват забавянето на досъдебните производства“, заяви главният прокурор. „Вторият проблем е взаимодействието с МВР и по-точно кадровото обезпечаване и обучението на разследващи кадри. Необходимо е предприемане на мерки в насока на обучение на разследващите полицаи“, каза още Сотир Цацаров.

Предприети са всички действия по реда на международната правна помощ за установяване на местонахождението на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това каза пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров.

Попитан има ли потвърждение от Арабаджиеви, че ще се върнат доброволно, както обяви адвокатът им Сотир Цацаров коментира: „Ние не сме пощенска станция, за да получаваме потвърждение“. „Прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони“, посочи той. „При цялото ми уважение към позицията на защитата не бих могъл да работя с голословни твърдения“, допълни главният прокурор. „Колкото повече този колега излага пред микрофоните твърдения, които според него са правни, толкова по-добра услуга върши на държавното обвинение“, каза още Цацаров.

Разследването на случая в Своге продължава. В петък трябва да бъдат назначени двете основни експертизи, които касаят асфалтовите проби и качеството на мантинелата, каза още той. „Ще се установява дали иззетите материали отговарят на стандартите, установени за мантинели. Ще се преценява съответствието на асфалтовите проби с рецептата на асфалтова смес, особено елементи, свързани с наличието на варовик или варовикови смеси в тях“, обясни той.

„Това, че експертизите ще бъдат назначени в петък, се дължи на необходимостта от осигуряване на абсолютно безпристрастни експерти и място за изследване“, уточни главният прокурор. „Най-вероятно асфалтовите проби ще бъдат изследвани в австрийска лаборатория, а на мантинелата от Института по металознание към БАН“, каза още Сотир Цацаров.

Призивът ми към всички и към тези, които се упражняват на темата "Своге", е че ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели. Това не е красиво, грозно е, заяви главният прокурор.

„С риск да засегна някой ще кажа - беше изтървана фраза, която звучеше така: "Убихте 17 човека". Много е лесно да се раздават присъди в зала. Ще цитирам политик, който в предаване на една от двете основни телевизии, каза: "Не се прави политически рейтинг върху трупове“, посочи той. „Не мога да коментирам министерските оставки, нито решението на ръководителя на изпълнителната власт по отношение на тях. Не е редно с оглед на това, че съдебната власт не може да има отношение към това“, обяви Цацаров.

„Притеснява ме използването на случая в Своге за цели, които са малко встрани, както от целите на разследването, така и от скръбта на хората“, заяви главният прокурор. „Чух всякакви оценки. Такива от типа, че едва ли не министерските оставки следва да бъдат преценявани и приемани едва след решаването на въпроса за виновността - не бива да се хвърля такава спекула в пространството“, посочи той. „Чух още една спекула - че нещата едва ли не са кристално ясни и няма какво да разследваме“, коментира Цацаров.

„Било ясно, че шофьорът бил превишил скоростта и е отвлякъл вниманието си. Работим с пълна интензивност по всички версии“, обясни той и уточни, че първите изводи ще бъдат направени след като имаме експертизи от асфалтовите проби. „Да се обявява предварително политически, че виновникът е ясен и това е само шофьорът и да се обвързва преценка на министерски оставки може би е политически целесъобразно и коректно, но не е редно“, каза още главният прокурор.

За да може да говорите за номинация, на първо място трябва да имате предложение. За да имате предложение, трябва то да бъде обмислено, а за да го обмислите, трябва да си дадете сметка за много факти и обстоятелства, включително и това до колко е редно към края на мандата си, около година и половина, главният прокурор да си тръгне, каза още в парламента главният прокурор по повод информация в медиите, че ще става член на Конституционния съд.

Попитан има ли истина в твърдението, че ще става член на Конституционния съд, той посочи: „Има истина в твърденията, че оттук ще тръгна към Съдебната палата, не към Конституционния съд“. „Мисля, че отговорих съвсем ясно“, заяви Сотир Цацаров. В отговор на въпрос липсвал ли му е председателят на ВКС Лозан Панов в пленарна зала той коментира: „Никога не ми е липсвало нито присъствието, нито отсъствието на Лозан Панов“. „Мандатът не е смисълът на живота ми, а приятелите и семейството ми. Кариерата ми не свършва с мандата“, обяви главният прокурор. „Краят на мандата настъпва за всеки. Все някога настъпва, вечни хора няма“, каза още Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България