Иконите на Дончо Дончев

Сидеров и лидерът на Крим обсъдиха “бъдещите икономически отношения”

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

Цветанов: Западните Балкани са акцент в работата на Европол (НА ЖИВО)

Темата за Западните Балкани намира място като акцент в работата на Европол. Това каза председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Цветан Цветанов на откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.

Групата прие процедурния правилник за осъществяването на парламентарен контрол върху дейността на Европол. „Вече започваме същинската си работа за контрола, който трябва да бъде осъществяван върху Еврпол. Убеден съм, че и Европол приема тези процедурни правила и ще можем действително да гарантираме тази прозрачност, която всеки един европейски гражданин иска да има към европейските институции. Поздравления за доброто решение днес“, коментира Цветанов.

„Днешната среща събира повече от 130 парламентаристи от всички държави членки на ЕС. Първата си работна среща с председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента Клод Мораес проведохме след учредителното събрание на съвместната група на парламентарния контрол през октомври 2017 г. в ЕП в Брюксел. Оттогава работим съвместно в търсене на консенсус за най-ефективния начин, по който да бъде организирана работата на групата“, каза Цветан Цветанов при откриването на работната среща.

„По време на естонското председателство се проведе учредителната среща на работната група по парламентарен контрол, но за съжаление тогава не успяхме да постигнем съгласие по приемането на процедурните правила и оставихме това решение за днес, поради резерви от 9 национални парламента“, заяви Цветанов и призова на днешната среща да бъде взето това историческо решение, което е ключово, за да може да се осъществява необходимият парламентарен контрол върху дейността на Европол.

„Трябва да получим всичко заедно, усилията страните от Западните Балкани да имат сигурно бъдеще и да запазят евроатлантическата си ориентация, означава много за всички нас. Радвам се, че темата за Западните Балкани намира място като акцент в работата на Европол. Централно място заема и киберсигурността в ерата на дигитализацията и онлайн услугите, както и борбата с тероризма и организираната престъпност“, каза още Цветан Цветанов.

„Би трябвало да положим всички усилия, за да успеем да постигнем целта си и Европол да бъде онази могъща институция, която искаме”, каза на свой ред Клод Мораес.
„Парламентарният орган за контрол на Европол ще се подчинява на тези правила. 7 делегации представиха предложения за корекции на компромисното предложение – Франция, Германия, Швеция, Словакия, Полша, Румъния и Дания“, добави Мораес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.