Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

И аз, и премиерът Бойко Борисов сме доволни от работата на колегите в партията. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БТВ. „Пълна мобилизация, пълна мобилизация. Всеки ден да се прави равносметка, за това което се случва по места и това, че не трябва да бъдат правени компромиси в никакъв аспект, който руши доверието на партията и не води до обществен интерес“, коментира Цветанов.

„Винаги трябва да има подобни срещи, на които да се предпазваме от явления, които биха могли да възникнат. ГЕРБ има много случаи през годините, в които сме правили обновление, както на народните представители, така и на общинските и областните работници по места“, обясни той.

Относно изказването на премиера Бойко Борисов по време на Националната конференция на партията, че се усеща изхабяване, той отговори: „Той каза изхабяване, затова се прави определено обновление във всички нива на държавното управление - изпълнителна, законодателна и местна власт“, посочи той. „Там където има сигнали и индикации за някакви нередни неща се реагира много бързо, адекватно. Смятам, че за това ГЕРБ има тази обществена подкрепа“.

Цветанов обясни, че в момента, в който има скандал или някакво съмнение за нередности, няма никакво покровителствено от ръководството на партията.

Относно бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и обвиненията му за изнудване, той каза: „Споделял съм, че не това е добрият авторитет в областта, и може би в тогавашния момент сме допуснали грешка с включването му в листата на партията“.

„Членството и участието в ГЕРБ е отговорност, а не привилегия. За това винаги се старая максимално в страната да призовавам хората и нашите структури по места да бъдат активни“, изтъкна зам.-председателят на партията.

„Започваме със стартова позиция 6 и съм убеден, че при добро стечение на обстоятелствата и достатъчно добра организация, която можем да направим, имаме потенциал за 7 евродепутати“, коментира Цветанов и допълни, че евроизборите ще са в третия почивен ден от серията – 24, 25, 26 май.

На въпрос заложили ли са нещо този път с премира Бойко Борисов, Цветанов заяви: „Ние винаги си имаме залог, всяка една победа за мен увеличава колекцията от часовниците. Това стана традиция, Има около 10-11 часовника“. Относно коментар на водещия, че му липсва само един часовник от победа на миналите президентски избори, Цветанов коментира: „Тази загуба беше полезна за ПП ГЕРБ, тя ни даде мотивацията да покажем какво сме направили за всички тези години и алтернатива към тогавашния момент няма“. На въпрос загубата на часовник, ако сега се случи, ще бъде загуба за него или партията, Цветан Цветанов поясни, че би била загуба за държавата.

На въпрос ако ГЕРБ имат по-малко от 6 евродепутати, ще има ли предсрочни избори, зам.-председателят на партията заяви: „Не смятам да имаме по-малко. Ние сме единствената проевропейска партия, която защитава и отстоява ценностите, които дават сила на обединена Европа. Не е нормално в платформата ти за предстоящите европейски избори да сложиш акцент на това, което те различава от европейските социалисти, както направиха БСП“. Цветанов допълни, че ГЕРБ ще представи платформата и листата на евродепутатите около 16-17 март. „От днес започват номинационните събрания, които трябва да приключат до 20 февруари“, поясни той. Цветанов заяви, че водач на листата не е обсъждан. Той подчерта приноса на Мария Габриел като евродепутат и еврокомисар.

„Ако погледнем 2009 г. ще можем да видим какво сме направили. Понеже точно тогава съм участвал пряко в сектор „Сигурност“ да припомним колко бяха отвличанията преди, какво направихме ние като управление, като организация на работата в структурите за сигурност. Знаете и за „Наглите“, „Килърите“, задържаните тонове наркотици“, обясни Цветанов.

По думите му що се касае до инфраструктурата трябва да погледнем АМ „Марица“, АМ „Струма“, да видим средата за живеене.

На въпрос чувстват ли се хората в малките населени места сигурни заради ромската престъпност, Цветанов коментира: „Сигурността е сериозен акцент в днешното управление. Затова и вчера в изказването си премиерът каза, че през този мандат ние продължаваме да водим битка с т. нар. олигарси и всички, които са част от организираната престъпност“. Цветан Цветанов допълни, че насоката е създаване на една основна, в която децата, извън образователната система да се върнат в училище.

Относно направеното срещу битовата престъпност, той поясни, че най-важно е, че намалява безработицата и с това ангажиране да се намали този вид престъпност. „Полагаме усилия, това е комплексен подход. Не е нещо, което може да се реши за ден, за една или две години“, уточни той.

 

Коментари

Задължително поле