Цветанов след преговорите с РБ и ПФ: Сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет

Цветан Цветанов

Реформатори, патриоти и ГЕРБ не успяха да постигнат консенсус за съставяне на кабинет с мандата на РБ. Няколко часа продължиха преговорите между трите формации в парламента.

Сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и отиваме на предсрочни избори, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента след преговорите с РБ и ПФ.

"Има определени различия, по които не може да стигнем до консенсус, съобразявайки се с обществените нагласи за предсрочни парламентарни избори", каза той.

"Не сме в състояние, в 43-ти парламент, да стигнем до принципно съгласие за секторни политики и да продължим да управляваме с парламентарното мнозинство, което има в 43-тия парламент и подкрепяше до настоящия момент правителството на Бойко Борисов", обясни Цветанов.

"В 6-7 дни поработихме доста здраво и доста сериозно. Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем единство, да постигнем златно сечение. Очевидно е, че това не се получи", коментира Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

"Нашите теми бяха ефективна съдебна реформа, Антикорупционния закон и то по начина, по който сме го внесли ние, за да бъде достатъчно категоричен. За нас е очевидно, че в рамките на този парламент ние не можем да постигнем ефективно целите си. Уверявам ви обаче, че положихме всички усилия", посочи Зеленогорски.

Днес изтича срокът, в който Реформаторският блок, носителите на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, трябва да предложат състав на нов кабинет, или да върнат мандата на президента Плевнелиев.

"Нагласите са за нови избори, няма проблем и няма да вървим срещу тези нагласи. Убеден съм, че в следващото Народно събрание в лицето на колегите ще имаме по-скоро съмишленици и приятели, отколкото врагове", каза на свой ревд председателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Сименов.

„Мога да изразя своята удовлетвореност от диалога, който се водеше много активно през последните дни. Бяха положени максимални усилия. На лице беше една добронамереност, колегиалност, но за съжаление не можем да се похвалим с положителен резултат”, посочи Симеонов.

По думите му приоритетите на Патриотичния фронт са били пенсиите, борбата с престъпността, мигрантския поток и реформите в енергетиката. „Аз съм убеден, че тези теми ще бъдат разработени в следващото Народно събрание”, подчерта той.

Коментари

Задължително поле