Цветан Василев поиска обяснения по видео екран (обзор)

Прокуратурата: Ако желае да участва лично в процеса, да се върне в България

Спецсъдът проучва техническите възможности за връзка с Белград

Решават въпроса най-рано на 12 март

Банкерът беглец Цветан Василев може да даде обяснения чрез видеоконферентна връзка като подсъдим по делото за присвояване на 2,7 млн. лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно вчера от решение на състава на Специализирания наказателен съд с председател Виржиния Петрова.

“Съдът следва да положи усилия като изпрати запитване към съответните институции в България и Сърбия за техническите възможности, начина и времето за осъществяване на видеоконфрентна връзка. Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото му да дава обяснения”, отбеляза съдия Петрова.

Като писа “Труд”, във вторник спецсъдът прие да се спре четенето на обвинителния акт срещу Василев и другите 17 обвиняеми, което продължаваше от май миналата година. Така стана възможно процесът да продължи, като последователно бе давана думата на всеки от подсъдимите. Те трябваше да отговорят дали разбират за какво са обвинени и желаят ли да дават обяснения. Почти всички бивши служители на КТБ отговаряха, че ще направят това по-късно. Само ексизпълнителният директор на КТБ Георги Христов обясни, че напълно отхвърля обвиненията. Бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев пък отбеляза, прокурорите нямали познания за надзорния процес в банковото дело.

Адвокат на Цветан Василев заяви, че клиентът му желае от Белград да даде обяснения по видео връзка. Според защитника Константин Симеонов това можело да стане чрез съдебна поръчка до Сърбия, тоест – заседанието да се води от сръбски съдия и да се излъчва у нас, или сръбските власти само да съдействат за включването на Василев, след потвърждаване на самоличността му, в залата на спъцсъда.

“Прокуратурата иска да чуе обясненията на Цветан Василев”, каза спецпрокурор Даниела Начева. Тя и колегите й обаче посочиха, че подсъдимият не може да упражнява правата си избирателно. Ако Василев желае лично да участва в делото, той може да се върне в България. Обвинителите бяха категорични, че още миналата година спецсъдът е дал ход на процеса в отсъствието на основния обвиняем и тази хипотеза изключва участието му чрез видео връзка.

Така въпросът за обясненията на Василев остана да се реши на 12 или 13 март, когато и съдът ще получи отговори за техническите възможности за връзка с Белград.

 

За първи път през 2011 г. в Софийския градски съд

Изслушаха с връзка на живо естонци по делото „Соло“

Осъденият на доживотен затвор още се издирва от Интерпол

]От 2013 г. Илиян Тодоров има влязла в сила доживотна присъда за двойното убийство пред дискотека “Соло”.  Снимка: Труд
От 2013 г. Илиян Тодоров има влязла в сила доживотна присъда за двойното убийство пред дискотека “Соло”. Снимка: Труд

Разпитите чрез видеоконферентна връзка са сравнително нови за нашата страна, тъй като системното им използване започва след 2010 година. Използват се предимно при молби за правна помощ от други страни, но вече са част от практиката и на българските съдилища.

Разпитите са най-вече на свидетели. Такъв беше и първият случай у нас, когато по делото “Соло” през 2011 г. Софийският градски съд осъществи видеконферентна връзка с двама свидетели от Естония. Процесът се водеше за двойното убийство пред столичната дискотека “Соло”, извършено от Илиян Тодоров на 18 април 2009 г. Във фаталната вечер част от компанията в заведението са били момче и момиче естонци. Чужденката Сирет Пук видяла спречкването на улицата с участието на Тодоров, както и нож в ръката му, но не и да наръчгва някоя от жертвите и се прибрала в хотела. През нощта Тодоров се свързал с нея по скайп, като свидетелката показа и записа от разговора им.

Делото в СГС се гледа от състав с председател бившата съдийка Румяна Ченалова. Тодоров бе оправдан, излезе от ареста и избяга от правосъдието. Горните две инстанции го осъдиха на доживотен затвор. И до момента Тодоров се издирва от Интерпол.

 

Наказателно-процесуалният кодекс позволява

Правят наръчник с правила за разпит в ефир

“Обвиняемият не може да бъде разпитван по делегация или чрез видеоконференция, освен в случаите, когато се намира извън пределите на страната и това няма да попречи за разкриване на обективната истина” Това гласи алинея втора на член 115 от Наказателно-процесуалния кодекс. Текстът урежда даването на обяснения пред разследващите органи или съда, като обвиняемият може да прави това във всеки момент на разследването или съдебния процес. Същото гласи и член 138, в който са изброени способите за водене на разпит на обвиняем, поясниха юристи пред “Труд”.

Съгласно Конвенцията за взаимопомощ по наказателни въпроси между държавите- членки и съответствие с договора за ЕС, нашите съдебни органи могат да поискат чрез поръчка до друга държава провеждането на видеоконферентна връзка за разпит на лице, което е свидетел, обвиняем или вещо лице по наказателно производство, което се намира на тяхна територия. Същото може да става и чрез съдебни поръчки до трети страни.

В средата на миналата година за нуждите на разследването и съдебния процес Министерство на правосъдието обяви обществена поръчка за изготвяне на наръчник с правила за практическото използване на видеконферентни връзки и предложения за промени на нормативната уредба. Изпълнителят трябваше да проучи опита и установените стандарти на различни държави членки, сред които Полша, Австрия и Холандия, в които най-много използват видео връзки по дела. Обявената цена на търга бе за 18 333 лв. без ДДС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право