Цветан Филев: Китай иска да купува 60-70% от произвеждания у нас висококачествен тютюн

Цветан Филев. Снимка: БНР

Китай ще изкупува български тютюн. Спогодбата е факт след срещата на върха във формата "16+1" в София. На този етап все още да няма ясни параметри на спогодбата, поясни Цветан Филев, председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите, по БНР.

Китай е най-големият производител на тютюн в световен мащаб, следван от Индия и Бразилия. Трета поредна година у нас се очаква да бъдат произведени общо около 16 хиляди тона тютюн от всички сортови групи. От тях 8 хиляди тона са ориенталски тютюн, към който Филев предположи, че ще има най-голям интерес от китайската страна.

Ако има интерес и търсене на по-големи количества от произвежданите в момента, българският тютюнопроизводител ще се преориентира към производство на по-големи количества ориенталски тютюни, смята той.

"Може да се изкупи и цялото количество. Реално заявеното количество е около 10 хиляди тона тютюн, тоест между 60 и 70% от ежегодно произвеждания у нас тютюн", коментира Цветан Филев.

"За да дойдат да купят тютюни, които не им трябват – това е политическо решение", каза още Филев, като отчете успеха на правителството да постави тютюна в дневния ред: "Въпрос на разбирателство и на търговия. Китай е необятен пазар на всякакъв вид земеделски култури, включително и на тютюн, защото са и голям потребител на тютюневите изделия."

Ще се търси тютюн с екстра качество, допълни той и изрази оптимизъм, че производителите ни ще се справят с високите изисквания:

„На този етап след пресяването на тютюнопроизводителите в България през последните десет години на тютюневата карта останаха най-качествените земеделски стопани, които отглеждат най-качествения тютюн. Тези, които назад в годините отглеждаха тютюн и се занимаваха с тютюнопроизводство между другото, за да донадят стойност към семейния си бюджет - те се отказаха, отпаднаха или се преориентираха. Затова съм оптимист, че ще се справим с качеството. То и сега е на ниво.“

Коментари

Задължително поле