Цветан Цветанов: Един вот на недоверие може да бъде успешен, само ако имаш алтернатива

Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това заяви пред журналисти в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от ПП ГЕРБ.

„За БСП е лесно да дават страшни оценки и прогнози за българското здравеопазване при положение, че не предлагат алтернатива и не носят отговорност. Преди да търсят противопоставяне в сектор здравеопазване, нека първо си спомнят какъв е техният принос за неговото развитие“, подчерта Цветанов. Той припомни в какво състояние е била болницата в Смолян преди 10 години и направи сравнение с днешния й вид.

„За последните 8 години в болницата са инвестирани над 10 млн. лв. Правителството отпусна целево 1 млн. лв. за изграждането на инвазивна кардиология, каквато до момента нямаше в цялата област“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му преди до болницата е нямало асфалтов път и достъпът на майки с деца е бил затруднен, докато днес лечебното заведение има изцяло обновен облик и може да привлича млади специалисти.

Цветан Цветанов сподели, че ГЕРБ има амбицията да покаже, че успешният модел на управление в Смолян, Девин, Доспат, Златоград може да бъде реализиран и в Рудозем, Неделино, Борино и др. „Искаме да покажем на жителите на тези и други населени места, че имаме потенциала и капацитета да управляваме успешно“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ. Той отбеляза, че Смолянска област се превръща в атрактивна дестинация както за туризъм, така и за живот. „Смолян имаше много високи задължения, но след като ние поехме управлението те бяха значително редуцирани и градът се преобрази“, напомни Цветанов.

„БСП от май миналата година говорят за предсрочни избори. Те дори искаха да откажем европредседателството, като инициираха вот на недоверие в неговото начало и край. Това е ясен знак, че те искат да ни отклонят от правилната посока на развитие, към която правителството на Бойко Борисов и управляващото мнозинство в парламента водят страната“, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той подчерта, че европейските избори догодина ще бъдат генерална репетиция за местния вот, като сподели, че за България ще е по-добре да има повече депутати в най-голямото европейско семейство – това на ЕНП.

Попитан защо в понеделник не е имало коалиционен съвет, Цветан Цветанов обясни, че не е имало тема, която да налага провеждането на това събрание. „Всички заедно преценихме, че можем да използваме възможността и да се отдадем на нашите политически ангажименти“, съобщи той.

По думите на Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, фактът, че все още няма назначен главен секретар на МВР не спъва работата на ведомството, защото в закона е ясно разписано каква е практиката в такива случаи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети санираното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в смолянското село Смилян. Училището се състои от три корпуса – физкултурен салон, нова и стара сграда. Постигнатата цел на проекта е обновяване на училището чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, за да се осигурят по-добри условия на учебния процес. Стойността на проекта е 250 000 лв., като средствата са отпуснати от Министерството на образованието и науката.

В Смилян Цветанов бе посрещнат от кмета на селото Чавдар Червенков, директора на училището Лиляна Балийска и преподаватели. Техни гости бяха също депутатът д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева и зам.-кметовете на общината Марияна Цекова и Венера Аръчкова.

„Смилян е живо населено място. Има много деца, които в момента спортуват, но техните учители казват, че са изключително активни в усвояването на знания. Разбираме, че всички, които са били извън образователната система, предимно от ромски произход, 100% са вече в училище. И важната следваща стъпка е след 7-ми клас те да продължават своето образование, което е една добра предпоставка за тяхната лична и професионална реализация в бъдеще“, подчерта Цветанов. Той посочи, че резултатите от инвестициите в сферата на образованието са доказателство, че това е правилният път.

„Преди малко бяхме в Природо-математическата гимназия в Смолян, където се строи спортна зала, сега в Смилян виждаме училището след ремонт. Това показва отношение на държавата и местната власт към образованието. Виждаме и изключително добре подготвен състав от учители. Изключително добро впечатление прави, че учителите са млади и местни. И доколкото знам в Смолянска област изобщо няма деца, отпаднали от образователната система. Всички са обхванати, а това е доказателство как се реализира приоритет №1 за българското правителство“, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ. Според него трябва с позитивизъм да се приемат наистина добрите постижения, а където има проблем, е нужна градивност и търсене на алтернативни решения.

„Пазя вестник отпреди 3-4 години. И ние сме много щастливи, че на тези страници вече ще пише „Обещано-изпълнено“. Осем пъти броих цифрите. Всичко съвпада. Запазила съм си вестника, защото това, което казахте в читалището, се изпълни. Тогава аз станах и казах, че се усеща подкрепата на местната и държавната власт. Мога да кажа за всичко, което се вижда и което не се вижда като подкрепа, която сме получавали“, заяви Балийска. Тя каза, че е майка на дете с увреждане от 19 години. „Първите средства, които получихме, бяха 48 лева и им се радвахме, но когато получих по моята сметка 950 лева, беше нещо невероятно за семейство с такова дете“, допълни тя.

По думите на директорката местните хора виждат подобрената среда за образование, усещат и сигурността, че училището им ще го има, а това дава увереност на младите да създават поколение. „И наистина имаме семейства с по две и три деца. Сега децата в училището са 121, догодина ще бъдат 130. В момента работим по два проекта - "Твоят час" и "По-добро бъдеще чрез включващо образование", който е в партньорство с община Смолян. Вторият е за обхват на децата от ромски произход, които тук са обхванати на 100%. Няма отпаднали от системата и най-важното - продължават образованието си след седми клас. Децата са ни в училище, защото родителите им имат работа. Ние всъщност не само обучаваме децата, а до някаква степен ги опазваме да не са на улицата“, посочи Балийска.

Коментари

Задължително поле