Цвета Караянчева и Волфганг Шойбле обсъдиха отличните двустранни отношения

Отличните двустранни отношения и изключително активния политически диалог на всички нива обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Бундестага на Федерална република Германия Волфганг Шойбле.

Те разговаряха в рамките на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС в

Талин, Естония, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Германия е наш стратегически партньор, доверен съюзник и дългогодишен приятел, отбеляза Цвета Караянчева. Двамата председатели оцениха много високо активното парламентарно сътрудничество и резултатните разговори на делегацията на Комисията по европейските въпроси на Бундестага през март с премиера Бойко Борисов, заместник-министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева и председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

България пое Председателството на Съвета на ЕС в труден период за Съюза и за Европа и ние благодарим за германската подкрепа и споделения опит за реализирането на приоритетите на Българското председателство и за защита на интересите и сигурността на европейските граждани, заяви председателят на българския парламент.

Цвета Караянчева благодари за ценната помощ, която Германия ни предоставя по двустранна линия в ключови за България области като съдебна реформа, вътрешна сигурност, контрол и защита на границите, икономика, дуално образование и др. Тя подчерта, че разчитаме на германската подкрепа за скорошно присъединяване към Шенген и допълни, че страната ни е доказала, че може да се справи с тази тежка и отговорна задача в условията на небивал миграционен натиск.

Цвета Караянчева запозна председателя на Бундестага с усилията, които България полага по отношение на борбата с престъпността и реформите в съдебната система. Ние имаме ясна политическа воля, наясно сме какво очакват нашите партньори и работим активно, за да изпълним своите ангажименти така, както сме ги поели като страна-членка на ЕС, подчерта председателят на българския парламент.

Като пример Цвета Караянчева посочи приетия преди месеци от парламента Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя отбеляза също, че в актуализираната стратегия за национална сигурност, одобрена от парламента, миграционният натиск, корупцията, киберсигурността са сред основните акценти.

Засилването на търговско-икономическите контакти и на инвестиционната активност на Германия у нас, бяха също сред темите на разговора. Всеки германски инвеститор е важен за нас и е добре дошъл в България, отбеляза председателят на парламента и увери, че страната ни е създала благоприятни условия за инвеститорите и за бизнеса.

Цвета Караянчева и Волфганг Шойбле потвърдиха общата готовност за разширяване на ползотворния диалог и сътрудничеството между българския парламент и Бундестага на Федерална република Германия.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че страната ни цени много високо възможностите, които предлага стажантската програма на Бундестага за млади българи, които всяка година в продължение на пет месеца имат възможност да се запознаят отблизо с опита на германската законодателна институция. Цвета Караянчева добави, че тя е особено полезна, защото допринася за развитието на културното многообразие, за контактите между младите хора и успешната им реализация.

Председателят на Народното събрание заяви, че изборът на Волфганг Шойбле за председател на Бундестага е заслужено признание за неговия доказан обществен и професионален авторитет като голям политик, държавник и лидер.

Цвета Караянчева покани своя германски колега на официална визита в България. Волфганг Шойбле прие да посети страната ни, се казва в съобщението на пресцентъра на НС.

Коментари

Задължително поле