Цвета Караянчева смени Димитър Главчев

Социалистите се върнаха в пленарна зала, Воля напуснаха заради „дебили”-те на Иво Христов

Зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева стана новия шеф на депутатите след като Димитър Главчев подаде вчера сутринта оставка като председател на 44-то народно събрание.

Караянчева беше предложена от ГЕРБ почти светкавично след огласяването на оставката на Главчев и положи клетва като нов председател на 44-то народно събрание.

До драматичната развръзка се стигна, след като социалистите твърдо заявиха, че няма да влизат на заседания докато Главчев е на поста, включително и по време на речта на председателя на Европарламента Антонио Таяни идния вторник. Таяни пристига у нас броени дни преди европредседателството ни и беше абсурдно да говори пред полупразна зала, коментираха от ГЕРБ мотивите за оставката на Главчев. Рано сутринта в народното събрание пристигна и премиерът Бойко Борисов, който разговаря с Главчев близо час.

“Борисов ми каза: Решавай си”, коментира лаконично досегашният шеф на парламента. На излизане от народното събрание министър-председателят заяви, че “стабилността на страната е над всичко”. “Димитър Главчев подаде оставката си воден само и единствено от националния интерес, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И допълни, че случващото се през последните няколко седмици са съзнателни опити за търсене на провокация от страна на БСП. А решението на Главчев да отстрани лидерът на социалистите Корнелия Нинова от пленарно заседание е създало усещането, че управляващите ограничават опозицията. Нинова нарече смяната на върха на парламента “възможност за ново начало”.

В момента, в който БСП се върнаха обратно в пленарна зала, местата си там напуснаха депутатите от Воля. Те обявиха, че ще влязат обратно, ако Иво Христов от БСП се откаже от депутатстване заради репликата му, че 80 процента от българите са дебили.

ХРОНИКА

Трети председател напуска предсрочно

Димитър Главчев е третият председател на парламента, който напуска поста предсрочно. На 4 февруари 2005 година това се случи с Огнян Герджиков. А по времето на 36-то народно събрание Стефан Савов подава оставка като председател на Народното събрание на Република България след по-малко от година на поста. Той е избран през октомври 1991 г., а е отстранен на 24 септември 1992 година.

Опозиционно

ДПС настоява за оставка на Симеонов

“Продължаваме да настояваме за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.” Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Записва се едно за пред Европа, но дешифровката и изпълнението се предоставя удобно на националистите и проблемът с демографската криза се решава по сталински - няма човек, няма проблем. Както се подразбира, на свободни работни места няма да бъдат назначавани български граждани от небългарски етнически произход, като се приложат от държавата и бизнеса по-специални критерии, по специален подход”, заяви Карадайъ.

Коментари

Задължително поле