Цели колективи с противогрипна имунизация в Търговище

Три години регионът без грипни епидемии заради високия процент имунизации

Към 750 жители на Търговище вече са с поставени противогрипни ваксини в имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Окачва се в рамките на кампанията над 1000 човека да са взели превантивни мерки и да са се ваксинирали. Инвестицията в здраве е на преференциални цени от близо 10 лева с поставянето. От възможностите на кабинета се възползват и цели предприятия, като ръководствата им правят подарък на служителите си и поемат разноските. Така после нямат проблеми с голям брой отсъстващи работници.

При заявки за имунизиране на над 10 човека, специалистите отиват на място, за да не се нарушава работата на съответните звена. Такива мерки вече са предприели от БКС, което отговаря за сметосъбирането и снегопочистването.

Ваксини са заявили и от болницата, за да намалят риска за работещите там и да ограничат разпространението на грипа.

Според РЗИ Търговище регионът е на първо място в страната по честота на поставени противогрипни ваксини според броя на населението. С това се обяснява и недопускането на грипни епидемии. Вече три години, докато цялата страна е във ваканции заради вирусите, в Търговище заболеваемостта не минава критичните нива и няма епидемии.

От РЗИ напомнят, че кабинетът им работи всеки делник от 8,30 до 17 часа в сградата на инспекцията. Поставянето на ваксините ще продължи и през декември. За изграждането на имунитет са нужни 20 дни, а прогнозите са грипът ще се развихри след януари. Вземането на предпазната мярка е особен препоръчително за деца и възрастни с хронични заболявания, напомнят от РЗИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони