Целувка променя живота на Надя Команечи

Приписват на гимнастичката роман със сина на диктатора Чаушеску

Четвъртата легенда, която “Труд” представя в новата рубрика “С любов от...”, е феноменалната гимнастичка Надя Команечи. Румънската легенда е само 14-годишна, когато печели титлата на Олимпиадата в Монреал през 1976-а. Спортната й кариера продължава седем години – от 1974-а до 1981-а. За този период тя успява да завоюва общо пет златни олимпийски медали (Монреал - 1976 и Москва -1980), два златни от световни и девет златни от Европейски шампионати. Бяга от Румъния само няколко седмици преди да падне режима на Чаушеску, заплашена от куршуми на границата.

Румънката е първата, която получава абсолютна десятка на Олимпиада

Сватбата й с Барт Конър в Букурещ е директно предавана по телевизията

Бела и Марта Кароли я награждавали със захарно петле за всяка успешна тренировка

Рискувайки живота си, тя бяга от родината седмици преди да падне комунистическия режим

„Секуритате“ следи навсякъде какво прави най-ценната звезда на социалистическа Румъния

Едно румънско момиче, вързало косата си на конска опашка, вдига ръце с разперени пръсти и поздравява публиката, станала на крака в препълнена огромна зала в Монреал. Момичето е само на 14 години и току що е спечелило абсолютната олимпийска титла по спортна гимнастика през 1976 година. Казва се Надя Команечи и вече е героинята на Олимпиадата. Тя е най-младата олимпийска шампионка и първата в света, получила абсолютна десятка на най-голямото състезание. Съдиите дори й вдигат не една, а цели шест десетки заради перфектно изиграните съчетания! Оттогава са изминали 43 години, а Феята от Карпатите, както наричат Надя Команечи в световната преса, продължава да е най-известното и популярно име в историята на световната женска спортна гимнастика.

Има обаче и още няколко момента, които са белязали живота на легендарната румънка. Един от тях е точно на тази Олимпиада през 1976-а в Монреал, където светът се влюбва в нея. По телевизията върви церемонията от награждаването на победителките в гимнастическия турнир, а на стълбичката са трите най-добри - Надя, Нели (Ким) и Людмила. Изведнъж камерата запечатва една трогателна постъпка, което ще обиколи целия свят - третата слиза от своето стъпало, застава пред първата и почти майчински я прегръща и целува. Дамата е непобедимата Людмила Туришчева - съветската състезателка, която години наред печели като машина всички състезания. И 24-годишната Люда показва на света как предава короната на 14-годишното румънско момиче, което ще стане една от най-големите легенди на световния спорт.

Съдбата често се намесва явно, а не тайно в живота на Команечи. Кой да предположи, че първата си съвсем невинна целувка, запечатана от фотографите на едно състезание през 1976-а, тя ще получи от американеца Барт Конър, с когото пак същата съдба ще ги събере след 17 години, ще застанат пред олтара след 20 и ще бъдат все още заедно и сега, 33 години след нея.

Надя Елена Команечи – това е цялото име на звездата, е родена на 12 ноември 1961-а в градчето Георге Георгиу-Деж (сега градът носи името Онещ), на 200 километра от столицата Букурещ. Още 6-годишна тя попада в чудесната зала по гимнастика, където работят треньорите Бела и Марта Кароли, и които ще се превърнат в нейни втори родители. Те веднага забелязват трудолюбието, таланта и железния характер на малкото момиченце с бели панделки, което прави повече, отколкото изискват самите те. И резултатите не закъсняват. На 13 (!) години тя вече е абсолютна европейска шампионка (най-младата и досега). Е, цената за това не е малка... струва по едно захарно петле на Кароли след всяка успешна тренировка на Надя. Точно това тя ще признае с неподправена сериозност пред световните медии след триумфа си в Монреал.

Списание “Тайм” (TIME) веднага ще я изстреля на корицата си. Но какво знае за това Надя... Два дни празнуват наградата и след това е в залата. Световната слава е далече от очите и ушите й. Затова тя не чувства никакво въздействие – Румъния все пак е затворена страна, част от социалистическия лагер. Тя няма и понятие какво се случва извън границите на родината й. Надя усърдно се готви за втората си олимпиада – московската през 1980-а и е решена да победи отново. 18-годишната румънка вече е висока и красива млада жена. Команечи е във върхова форма, рускините също. И победителка е Елена Давидова, която играе блестящо, а Надя дели второто място с Макси Гнаук от ГДР. Настава грандиозен скандал, който сътворява треньорът Бела Кароли. Човекът, който не търпи несправедливост, скача срещу съдийството.

Идва 1981-а, годината, в която ще се случат неща, които ще отприщат нова енергия около Надя. По време на 11-дневното турне на румънския национален отбор по гимнастика в САЩ, треньорите - семейство Бела и Марта Кароли, решават да останат в Щатите. Очаквано в Румъния се разгаря истинска истерия – семейство Кароли, смятани за истински спортни икони, са обявени за “предатели” и срещу близките им следват репресии. В немилост изпада и голямата звезда на румънската школа Надя Команечи. Оттук насетне две очи на сътрудници от всесилната служба “Секуритате” ще следят какво прави най-ценната звезда на социалистическа Румъния. Забраняват й да напуска Румъния.

Западната преса приписва на най-знаменитата румънка милиони в банка, вила на Черно море, дори роман с Нику, синът на диктатора Николае Чаушеску. Мълвата за любовна връзка с Нику се чува упорито и в родината й. След години Надя от сърце ще се изсмее над подобни интриги и писания. Веднъж на три месеца е подложена като всички останали на унизителен тест за бременност – от бездетните жени държавата взема данък. Със сина на Чаушеску тя се среща само на официални мероприятия и за никакъв роман не може и дума да става. Защото Надя е влюбена в друг. Това е най-романтичната, но и най-драматичната глава в биографията й.

През ноември 1989-а Надя решава да последва треньорите си в САЩ. Осем години след тяхното емигриране, и само няколко седмици преди Чаушеску да бъде свален от власт и разстрелян, тя решава да избяга от Румъния. Всичко става много бързо и по всички правила на детективския жанр. Само за два дни тя минава премеждия, които не всеки би издържал. Емигрантът Константин Панаит я води пет-шест часа в тъмното, докато малката група дезертьори румънци стигнат границата с Унгария. Чуват се и куршуми, когато преминават бодливата тел. Свързва се с американското посолство във Виена и оттам й помагат да стигне до страната на неограничените възможности. Първоначално тя живее и работи за кратко в Монреал, мястото, където изгрява звездата й, но след това се премества в САЩ.

Много скоро тя ще разбере, че не е попаднала на правилния човек, който да й помогне. Животът в Щатите променя изведнъж младата румънка, сблъскала се със свободата. Там тя веднага слага тежък грим, качва се на високи токчета и живее в евтини мотели с Панаит, който е женен и има четири деца. Тръгват слухове, че двамата са любовници, но нейната истина е друга. Години по-късно тя споделя, че Константин я е държал като заложница и е прибирал хонорарите й от гала спектаклите, в които тя участва, дори я пребивал от бой. Надя не иска да си спомня за тези първи години в Америка, когато тя е в пълен шок. Идва от комунистическа страна и не знае нищо нито за адвокати, нито за някакви си човешки права. Константин не й дава да говори с родителите, заплашва я непрекъснато, че ще я върне в Румъния. И Надя истински се страхува. Един от хората, които виждат, че нещо с нея не е наред, е Барт Конър. Да, това е същият русоляв гимнастик, който я целува, когато двамата печелят онова състезание в САЩ няколко месеци преди олимпиадата в Монреал. Тогава фоторепортер моли 18-годишния Барт да се наведе и да целуне малката 14-годишна шампионка при жените. И на другия ден снимката се появява във всички вестници.

Наричат ги Ромео и Жулиета в гимнастиката. 14 години след онази паметна снимка те пак са заедно и не са безразлични един към друг. Освен Барт, и други усещат напрежение у Надя – това са румънският треньор по ръгби Александър Щефу и семейство Бела и Марта Кароли. С общи усилия всички я измъкват от лапите на Панаит и 18 месеца тя се възстановява от преживения ужас. Барт е непрекъснато около нея и през 1993-а те заживяват заедно. Година по-късно румънката получава годежен пръстен с 3-каратов диамант. Сватбата им през 1996-а е като в приказките. Барт се съгласява тя да бъде в Румъния, а Надя за първи път след бягството се връща в родината си. С прекрасна рокля от дантела Надя е страхотна булка. Цяла Румъния се вълнува за своята любимка – сватбата се излъчва директно по националната телевизия.

През 2001 година Команечи получава и американско гражданство. А през 2006-а 44-годишната олимпийска шампионка ражда син - Дилън Пол. Двамата с Конър, който също е олимпийски шампион, живеят в Норман, щата Оклахома. Надя и Барт издават свое списание, коментират спортни събития в други издания, работят в основаната от Конър гимнастическа Академия, която е една от най-престижните в Америка. През 90-те години на миналия век галите, които организират, са хит в страната на неограничените възможности. Семейството подава ръка на българските гимнастици Йордан Йовчев и Красимир Дунев, които няколко години гастролират с шоуто и благодарение на тях сбъдват американската мечта.

Команечи пътува поне два пъти в годината до родината си, където тя има доста проекти. В Румъния тя създава специален фонд за оказване на помощ, поддържа организации, които помагат на болните от мускулна дистрофия и съдейства за построяването на детска болница в Румъния. Освен това шампионката е създала там “Гимнастическа школа Надя Команечи”, открива и ресторант “Шампиони” в центъра на Букурещ. През 2006-а в Румъния се провежда допитване за това кои са 100-те най-велики румънци на всички времена”. Надя отново получава десятка – заема 10-то място – най-високото сред съвременниците и сред спортистите.

Команечи винаги се е гордяла с родината си. Тя получава американски паспорт, но запазва и румънското си гражданство. През 2003-а издаде книга, която може да се каже, че е биографична. В нея тя пише: “Знаете ли нещо за моята родина? Не можеш да кажеш, че познаваш някого, ако не знаеш откъде идва. Такава съм, каквито са и сънародниците ми. Аз съм продукт от техните войни, революции, падения и триумфи. Ако искате да ме опознаете, трябва да познавате румънците, защото моят дух бе изграден от техните преживявания”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица