Ген. Мутафчийски: Дай боже БЦЖ да действа срещу коронавирус, ние сме най-ваксинираната държава

Какво попитала една мисирка Генерала?

Михаил Околийски, СЗО: Правилна беше отмяната на заповедта за задължително носене на маски

ООН: До 25 млн. работни места могат да бъдат изгубени по света заради пандемията Коронавирусът отнема животите и препитанието на хората, нужна е солидарност, каза Гутереш

КЕВР трябва да обяви с колко окончателно ще поевтинеят газът и парното

Нови 5450 случая на Covid-19 в Германия

Менда Стоянова: Лимитът на дълга до 10 млрд. лв. ще бъде горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

Д-р Николай Костов: Вече има всякакви маски по аптеките

33 нови случая на коронавирус у нас 20 души са излекувани от COVID-19

Първи заразен мигрант в лагер в Гърция

В Ню Йорк освободиха предсрочно 900 затворници

Нови случаи на коронавирус по света

Рекорден брой жертви на коронавируса в САЩ, властите прогнозират между 100 и 240 хил. починали Ще преминем през много тежки две седмици, каза Тръмп

13-годишно момче почина от коронавирус във Великобритания Няма сведения той да е имал някакви други заболявания

Над 90 снегорина са чистили столицата през нощта

Целувка променя живота на Надя Команечи Приписват на гимнастичката роман със сина на диктатора Чаушеску

Четвъртата легенда, която “Труд” представя в новата рубрика “С любов от…”, е феноменалната гимнастичка Надя Команечи. Румънската легенда е само 14-годишна, когато печели титлата на Олимпиадата в Монреал през 1976-а. Спортната й кариера продължава седем години – от 1974-а до 1981-а. За този период тя успява да завоюва общо пет златни олимпийски медали (Монреал – 1976 и Москва -1980), два златни от световни и девет златни от Европейски шампионати. Бяга от Румъния само няколко седмици преди да падне режима на Чаушеску, заплашена от куршуми на границата.

Румънката е първата, която получава абсолютна десятка на Олимпиада

Сватбата й с Барт Конър в Букурещ е директно предавана по телевизията

Бела и Марта Кароли я награждавали със захарно петле за всяка успешна тренировка

Рискувайки живота си, тя бяга от родината седмици преди да падне комунистическия режим

„Секуритате“ следи навсякъде какво прави най-ценната звезда на социалистическа Румъния

Едно румънско момиче, вързало косата си на конска опашка, вдига ръце с разперени пръсти и поздравява публиката, станала на крака в препълнена огромна зала в Монреал. Момичето е само на 14 години и току що е спечелило абсолютната олимпийска титла по спортна гимнастика през 1976 година. Казва се Надя Команечи и вече е героинята на Олимпиадата. Тя е най-младата олимпийска шампионка и първата в света, получила абсолютна десятка на най-голямото състезание. Съдиите дори й вдигат не една, а цели шест десетки заради перфектно изиграните съчетания! Оттогава са изминали 43 години, а Феята от Карпатите, както наричат Надя Команечи в световната преса, продължава да е най-известното и популярно име в историята на световната женска спортна гимнастика.

Има обаче и още няколко момента, които са белязали живота на легендарната румънка. Един от тях е точно на тази Олимпиада през 1976-а в Монреал, където светът се влюбва в нея. По телевизията върви церемонията от награждаването на победителките в гимнастическия турнир, а на стълбичката са трите най-добри – Надя, Нели (Ким) и Людмила. Изведнъж камерата запечатва една трогателна постъпка, което ще обиколи целия свят – третата слиза от своето стъпало, застава пред първата и почти майчински я прегръща и целува. Дамата е непобедимата Людмила Туришчева – съветската състезателка, която години наред печели като машина всички състезания. И 24-годишната Люда показва на света как предава короната на 14-годишното румънско момиче, което ще стане една от най-големите легенди на световния спорт.

Съдбата често се намесва явно, а не тайно в живота на Команечи. Кой да предположи, че първата си съвсем невинна целувка, запечатана от фотографите на едно състезание през 1976-а, тя ще получи от американеца Барт Конър, с когото пак същата съдба ще ги събере след 17 години, ще застанат пред олтара след 20 и ще бъдат все още заедно и сега, 33 години след нея.

Надя Елена Команечи – това е цялото име на звездата, е родена на 12 ноември 1961-а в градчето Георге Георгиу-Деж (сега градът носи името Онещ), на 200 километра от столицата Букурещ. Още 6-годишна тя попада в чудесната зала по гимнастика, където работят треньорите Бела и Марта Кароли, и които ще се превърнат в нейни втори родители. Те веднага забелязват трудолюбието, таланта и железния характер на малкото момиченце с бели панделки, което прави повече, отколкото изискват самите те. И резултатите не закъсняват. На 13 (!) години тя вече е абсолютна европейска шампионка (най-младата и досега). Е, цената за това не е малка… струва по едно захарно петле на Кароли след всяка успешна тренировка на Надя. Точно това тя ще признае с неподправена сериозност пред световните медии след триумфа си в Монреал.

Списание “Тайм” (TIME) веднага ще я изстреля на корицата си. Но какво знае за това Надя… Два дни празнуват наградата и след това е в залата. Световната слава е далече от очите и ушите й. Затова тя не чувства никакво въздействие – Румъния все пак е затворена страна, част от социалистическия лагер. Тя няма и понятие какво се случва извън границите на родината й. Надя усърдно се готви за втората си олимпиада – московската през 1980-а и е решена да победи отново. 18-годишната румънка вече е висока и красива млада жена. Команечи е във върхова форма, рускините също. И победителка е Елена Давидова, която играе блестящо, а Надя дели второто място с Макси Гнаук от ГДР. Настава грандиозен скандал, който сътворява треньорът Бела Кароли. Човекът, който не търпи несправедливост, скача срещу съдийството.

Идва 1981-а, годината, в която ще се случат неща, които ще отприщат нова енергия около Надя. По време на 11-дневното турне на румънския национален отбор по гимнастика в САЩ, треньорите – семейство Бела и Марта Кароли, решават да останат в Щатите. Очаквано в Румъния се разгаря истинска истерия – семейство Кароли, смятани за истински спортни икони, са обявени за “предатели” и срещу близките им следват репресии. В немилост изпада и голямата звезда на румънската школа Надя Команечи. Оттук насетне две очи на сътрудници от всесилната служба “Секуритате” ще следят какво прави най-ценната звезда на социалистическа Румъния. Забраняват й да напуска Румъния.

Западната преса приписва на най-знаменитата румънка милиони в банка, вила на Черно море, дори роман с Нику, синът на диктатора Николае Чаушеску. Мълвата за любовна връзка с Нику се чува упорито и в родината й. След години Надя от сърце ще се изсмее над подобни интриги и писания. Веднъж на три месеца е подложена като всички останали на унизителен тест за бременност – от бездетните жени държавата взема данък. Със сина на Чаушеску тя се среща само на официални мероприятия и за никакъв роман не може и дума да става. Защото Надя е влюбена в друг. Това е най-романтичната, но и най-драматичната глава в биографията й.

През ноември 1989-а Надя решава да последва треньорите си в САЩ. Осем години след тяхното емигриране, и само няколко седмици преди Чаушеску да бъде свален от власт и разстрелян, тя решава да избяга от Румъния. Всичко става много бързо и по всички правила на детективския жанр. Само за два дни тя минава премеждия, които не всеки би издържал. Емигрантът Константин Панаит я води пет-шест часа в тъмното, докато малката група дезертьори румънци стигнат границата с Унгария. Чуват се и куршуми, когато преминават бодливата тел. Свързва се с американското посолство във Виена и оттам й помагат да стигне до страната на неограничените възможности. Първоначално тя живее и работи за кратко в Монреал, мястото, където изгрява звездата й, но след това се премества в САЩ.

Много скоро тя ще разбере, че не е попаднала на правилния човек, който да й помогне. Животът в Щатите променя изведнъж младата румънка, сблъскала се със свободата. Там тя веднага слага тежък грим, качва се на високи токчета и живее в евтини мотели с Панаит, който е женен и има четири деца. Тръгват слухове, че двамата са любовници, но нейната истина е друга. Години по-късно тя споделя, че Константин я е държал като заложница и е прибирал хонорарите й от гала спектаклите, в които тя участва, дори я пребивал от бой. Надя не иска да си спомня за тези първи години в Америка, когато тя е в пълен шок. Идва от комунистическа страна и не знае нищо нито за адвокати, нито за някакви си човешки права. Константин не й дава да говори с родителите, заплашва я непрекъснато, че ще я върне в Румъния. И Надя истински се страхува. Един от хората, които виждат, че нещо с нея не е наред, е Барт Конър. Да, това е същият русоляв гимнастик, който я целува, когато двамата печелят онова състезание в САЩ няколко месеци преди олимпиадата в Монреал. Тогава фоторепортер моли 18-годишния Барт да се наведе и да целуне малката 14-годишна шампионка при жените. И на другия ден снимката се появява във всички вестници.

Наричат ги Ромео и Жулиета в гимнастиката. 14 години след онази паметна снимка те пак са заедно и не са безразлични един към друг. Освен Барт, и други усещат напрежение у Надя – това са румънският треньор по ръгби Александър Щефу и семейство Бела и Марта Кароли. С общи усилия всички я измъкват от лапите на Панаит и 18 месеца тя се възстановява от преживения ужас. Барт е непрекъснато около нея и през 1993-а те заживяват заедно. Година по-късно румънката получава годежен пръстен с 3-каратов диамант. Сватбата им през 1996-а е като в приказките. Барт се съгласява тя да бъде в Румъния, а Надя за първи път след бягството се връща в родината си. С прекрасна рокля от дантела Надя е страхотна булка. Цяла Румъния се вълнува за своята любимка – сватбата се излъчва директно по националната телевизия.

През 2001 година Команечи получава и американско гражданство. А през 2006-а 44-годишната олимпийска шампионка ражда син – Дилън Пол. Двамата с Конър, който също е олимпийски шампион, живеят в Норман, щата Оклахома. Надя и Барт издават свое списание, коментират спортни събития в други издания, работят в основаната от Конър гимнастическа Академия, която е една от най-престижните в Америка. През 90-те години на миналия век галите, които организират, са хит в страната на неограничените възможности. Семейството подава ръка на българските гимнастици Йордан Йовчев и Красимир Дунев, които няколко години гастролират с шоуто и благодарение на тях сбъдват американската мечта.

Команечи пътува поне два пъти в годината до родината си, където тя има доста проекти. В Румъния тя създава специален фонд за оказване на помощ, поддържа организации, които помагат на болните от мускулна дистрофия и съдейства за построяването на детска болница в Румъния. Освен това шампионката е създала там “Гимнастическа школа Надя Команечи”, открива и ресторант “Шампиони” в центъра на Букурещ. През 2006-а в Румъния се провежда допитване за това кои са 100-те най-велики румънци на всички времена”. Надя отново получава десятка – заема 10-то място – най-високото сред съвременниците и сред спортистите.

Команечи винаги се е гордяла с родината си. Тя получава американски паспорт, но запазва и румънското си гражданство. През 2003-а издаде книга, която може да се каже, че е биографична. В нея тя пише: “Знаете ли нещо за моята родина? Не можеш да кажеш, че познаваш някого, ако не знаеш откъде идва. Такава съм, каквито са и сънародниците ми. Аз съм продукт от техните войни, революции, падения и триумфи. Ако искате да ме опознаете, трябва да познавате румънците, защото моят дух бе изграден от техните преживявания”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Господин Райнов, на български е девятка и десятка!Не деветка и десетка както е по шопски диалект!И нищо общо с руския!

  2. Господин Пенчев, за Ваше съжаление, правилно е деветка и десетка. Погледнете и в правописния речник, ако не вярвате.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.