ООН прати 90 тона помощи на Венецуела

2000 починали от Covid-19 за пореден ден в САЩ

Доклад: Пандемията може да тласне към бедност над половин милиард души

Институтът по микробиология на БАН разработва ваксина срещу коронавируса

Започва масовото тестване за Covid-19 в Банско

Премиерът и Светия синод обсъждат мерките за предстоящите празници

Тръмп: Борис Джонсън изглежда е по-добре

Ето какво ще е времето днес

Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Лична вражда обезглави Българската банка за развитие Кръгът „Капитал“ отмъсти на Стоян Мавродиев

Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Музеят на София в сградата на бившата Централна баня.

Дебитът на водата в Централната софийска баня не е достатъчен, за да бъдат напълнени басейните и да се предлагат спа услуги.

В това бяха категорични зам.-кметът на София Тодор Чобанов и хидрологът Хари Натов.

„Дебитът в момента е около 12 литра в секунда. Той се измерва всеки ден, защото в помпената станция има необходимите уреди. Този дебит може да напълни тези басейни, ако обаче спрем водата отвън. При минералната вода не може да се правят такива експерименти – да се спира водата, тъй като се нарушава естественият приток и водата може да отиде на друго място, въобще да я загубим. Тя трябва да тече непрекъснато”, коментира Натов по БТВ.

Централната софийска баня излиза от експлоатация през 1986 г., а от десетина години върви разговор какво да се прави със сградата. Според Тодор Чобанов идеята за превръщане на банята в музей нито е нова, нито е непозната за родните географски ширини.

„Ние не откриваме нещо коренно различно, ние адаптираме и даваме нива функция. В Плевен банята също е музей. Дори България изобилства от такива примери. По света на много неща културата е завзела тези пространства, защото къпането има и културно измерение, което е отвъд хигиенната конкретика”, посочи Чобанов.

По думите му превръщането на Централната софийска баня в спа център е скъп и сложен процес, който изисква необходимите условия да са налице, като за начало – минералната вода да е в съответните количества.

Зам.-градоначалникът добави, че в момента работи банята в Панчарево, а в края на следващата година спа услуги ще се предлагат и в банята в Банкя, в която тече ремонт.

Банята в „Овча купел” пък, по думите на Чобанов, ще стане важен за българската спа индустрия център, който ще обединява всички специалисти в този бранш.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Специалистите казват че 3-4 литра в сек. са достатъчни за банята , но явно някой се е прицелил да я ползва за други цели !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.