Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Музеят на София в сградата на бившата Централна баня.

Дебитът на водата в Централната софийска баня не е достатъчен, за да бъдат напълнени басейните и да се предлагат спа услуги.

В това бяха категорични зам.-кметът на София Тодор Чобанов и хидрологът Хари Натов.

„Дебитът в момента е около 12 литра в секунда. Той се измерва всеки ден, защото в помпената станция има необходимите уреди. Този дебит може да напълни тези басейни, ако обаче спрем водата отвън. При минералната вода не може да се правят такива експерименти – да се спира водата, тъй като се нарушава естественият приток и водата може да отиде на друго място, въобще да я загубим. Тя трябва да тече непрекъснато”, коментира Натов по БТВ.

Централната софийска баня излиза от експлоатация през 1986 г., а от десетина години върви разговор какво да се прави със сградата. Според Тодор Чобанов идеята за превръщане на банята в музей нито е нова, нито е непозната за родните географски ширини.

„Ние не откриваме нещо коренно различно, ние адаптираме и даваме нива функция. В Плевен банята също е музей. Дори България изобилства от такива примери. По света на много неща културата е завзела тези пространства, защото къпането има и културно измерение, което е отвъд хигиенната конкретика”, посочи Чобанов.

По думите му превръщането на Централната софийска баня в спа център е скъп и сложен процес, който изисква необходимите условия да са налице, като за начало – минералната вода да е в съответните количества.

Зам.-градоначалникът добави, че в момента работи банята в Панчарево, а в края на следващата година спа услуги ще се предлагат и в банята в Банкя, в която тече ремонт.

Банята в „Овча купел” пък, по думите на Чобанов, ще стане важен за българската спа индустрия център, който ще обединява всички специалисти в този бранш.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Специалистите казват че 3-4 литра в сек. са достатъчни за банята , но явно някой се е прицелил да я ползва за други цели !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.