Центърът на Пловдив със софийски цени на имотите

На пазара в Пловдив излизат нови качествени апартаменти, което води до сериозно покачване на средните цени.

Работните места привличат хора от региона

Купуват за лично ползване

Прогнозират поскъпване на домовете през 2020 г.

Жилищата в централните райони на Пловдив доближават по цени апартаментите в София, показват данни на експерти в сферата на недвижимите имоти. В центъра на Пловдив имот може да бъде намерен за около 1000 евро за кв. м, каквито са цените и в много от кварталите в столицата. Сред причините за това са както ограниченото предлагане на жилища в центъра на Пловдив, така повишаването на доходите на хората през последните години.

Развитието на индустриалните зони около града под тепетата води до разкриването на много нови работни места. Това привлича към града хора от съседните области, което пък води до нарастващо търсене на имоти.

През миналата година Пловдив изпревари София по ръст на цените на жилищата, като особено силно беше покачването при новото строителство. Сериозното поскъпване на средните цени на новите апартаменти в Пловдив до голяма степен се дължи на имотите, които излизат на пазара. При завършването на качествени сгради в предпочитани от хората квартали апартаментите се продават на високи цени.

Купувачите стават все по-взискателни не само към предлаганите на пазара жилища, а и към заобикалящата сградата среда и общите части. Като са готови да платят и по-висока цена, ако имотът отговаря на всичките им изисквания. Излизането на пазара на такива имоти води до покачване на средните цени, на които се реализират сделки.

Друг фактор, който допринася за покачването на средните цени, е все по-честото предлагане на обзаведени жилища. Хората са готови да платят повече, ако апартаментът е обзаведен от професионални дизайнери и могат да се нанесат веднага.

За 2020 г. експертите прогнозират поскъпване на жилищата в Пловдив. Принос за това ще имат ниските лихви по ипотечните кредити. Желанието на хората да инвестират парите си в нещо сигурно също допринася за ръст на търсенето на имоти.

Повишаването на данъка върху сделките с имоти в Пловдив не се очаква да окаже голямо въздействие върху търсенето на жилища през годината, коментираха брокери. Повечето купувачи на имоти в Пловдив търсят жилища за лично ползване. Според брокери на имоти това е добър сигнал за пазара. Колкото по-голям е делът на хората, които купуват имот за семейството си, а не с цел инвестиция, толкова по стабилен е пазарът и очакванията за цените и търсенето.

Коментари

Задължително поле