Цецка Цачева: Нямам предложение да стана посланик в Черна гора

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

Не е обсъждано да поема пост в Конституционния съд, заяви правосъдният министър

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отрече информацията, че има предложение да стане посланик на България в Черна гора и допълни, че не е обсъждано тя да поеме пост в Конституционния съд.

„Повече от месец, в различни медии се въртят тази новини – посланик в Черна гора или кандидатура за Конституционния съд. Такива предложения нямам. Много колеги ме питаха защо не го опровергавам, но не е сериозно да се оправдавам, че нямам брат. Това би означавало бягство от отговорностите и задълженията, които в момента изпълнявам”, коментира Цачева пред БТВ.

Тя потвърди, че има възможност в четвъртък да бъдат гласувани само две министерски назначения – парламентът да извърши промените в регионалното и в транспортното министерство и те да бъдат поети съответно от Петя Аврамова и Росен Желязков.

„Несъвместимост по отношение на постовете, който заема в момента главният секретар на МВР и евентуалния му избор за министър, ще възникне от момента на гласуване от Народното събрание. След като той лично е подал искане да му бъде прекратено правоотношението, коректно беше Министерски съвет да гласува такова решение, с предложение до президента за издаване на указ, защото процедурата е разписана в Закона за МВР. От уважение към президентската институция, правителството подготви документите и те своевременно са внесени на вниманието на Румен Радев”, заяви министърът на правосъдието.

Във връзка със скандалите покрай срива в Агенцията по вписванията и избягалите затворници, Цачева посочи, че готова да си даде оставката във всеки един момент, стига премиерът Бойко Борисов да я поиска.

Тя допълни, че не спира работата върху реформата в съдебната система и коментира сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

„Този законопроект е един от най-продължително обсъжданите. Той беше гласуван на първо четене в Народното събрание, след това пленумът на Висшия административен съд поиска тълкуване от Конституционният съд. Процедурата се спря и се изчака Решение №8 от 2018г. на Конституционния съд и едва тогава се премина отново към работа по този Законопроект. Тук бяха чути административните съдии, т.е. практикуващите магистрати, които най-добре познават какви са проблемите в производството по административни дела. Не е вярно, че се нарушава принципът на конституцията”, заяви Цачева.

Коментари

Задължително поле