Цигани получавали неправомерно решения от ТЕЛК – Ловеч

СНИМКА: Архив

Лекарското съсловие да не се подава на корупционни практики, апелира комисар Спиридонов

„Започнаха и към момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях от ромски произход, но не всички, които в последните 2 години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК – Ловеч с определен в повечето случаи завишен процент на инвалидност“. Това каза на пресконференция окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, във връзка с водено досъдебно производство за подкуп на длъжностни лица в ТЕЛК – Ловеч. Той допълни, че в немалка част от случаите при някои от лицата няма каквито и да е заболявания.

Още няколко лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за злоупотреби в ТЕЛК – Ловеч, уточни Вълков.

„След оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжности лица на ТЕЛК- Ловеч, преди около година Окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на воденето досъдебно производство вчера бяха извършени престърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони, немалка сума пари от 17 адреса в областта. Действията касаеха дейността на ТЕЛК – Ловеч“, обясни прокурор Вълков.

„Към настоящия момент са привлечени като обвиняеми и са задържани председателят на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова както и лице, изпълняващо ролята на посредник между пациенти и лекари“, допълни Валентин Вълков. По думите му предстои внасяне за искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на тези две лица. „През следващите дни след преценка и анализ на събраните доказателства ще се прецени колко още лица, поне още няколко, ще бъдат привлечени като обвиняеми, в това число един или двама лекари“, каза още той и поясни, че всичко зависи от действията, които текат и ще бъдат ориентир за лицата, които ще бъдат привлечени за обвиняеми.

Издаването на ТЕЛК-ове на здрави лица е превърнато в бизнес. Това каза на главният комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП във връзка с водено досъдебното производство. „По-голям проблем е моралът на някои от лекарите, които дават възможност на лица, които нямат увреждания, да се възползват от финансови средства-незаконно“, посочи той. „Лекарската професия е една от най-хуманните и би трябвало моралът и етиката да са на съвсем друго ниво“, коментира Ивайло Спиридонов.

„Апелирам към лекарското съсловие да не се подава на корупционни практики. Вредят на себе си, защото лицата, които ще бъде повдигнато обвинение са част от лекарската комисия“, заяви той и уточни, че те имат посредници, но основните лица, които дават възможност подобни практики да се осъществяват са самите лекари. „Не бих искал да влизам в подробности за предстоящи реализации, защото всяка една дума, която кажа ще бъде във вреда за работата на колегите. МВР и Прокуратурата са структурите, които ще предприемат необходимите действия, за да се дисциплинира съсловието“, подчерта Спиридонов. „За съжаление тази дейност е превърната в бизнес. Тук не говорим за лица, които биха искали да придобият такива пенсии. Тук говорим за посредници, които отиват и предлагат на лица да станат такива. Това е превърнато в бизнес. По този начин се източват огромни средства от фондове на държавата, които са за подпомагане на хора с увреждания“, обобщи директорът на ГДБОП.

Коментари

Задължително поле