Циклопски гробници пазят тайните на Сардиния

Островът днес е известен с лукса, любимо място е на шейхове и олигарси

Луксът на Коста Смералда струва 20 000 евро на вечер

Нурагите били отлични мореплаватели, живеели в кръгли кули

Циклопски гробници, в които според легендите почиват великани. Хиляди кръгли кули, използвани преди 3 000 години за домове и храмове. Мистични урни, в които са погребани деца. Руините на финикийски град. Безкрайни плажове и недокосната природа. Тузарски яхти, акостирали в смарагдовото море. Всичко това не е част от сюжет на хитов сериал, а причините, които превръщат италианския остров Сардиния в предпочитано място за руски олигарски и арабски шейхове.

Според археолозите островът е населяван от различни народи още три хилядолетия преди Христа. Безспорно една от причините за славата му обаче е тайнственият народ на нурагите, който от около преди 3 000 години властва над късчето земя в Средиземно море. Именно от този период на острова датират и тайнствените постройки, които са изградени из цяла Сардиния. Това са “нурагите” - кръгли структури, наподобяващи кули. Според една от теориите на учените те служели за домове на различните общности на едноименния народ нураги и ги пазили от нашественици. Според други сградите имали религиозно значение и представлявали храмове. А били толкова многобройни, защото всяка от различните родови общности се прекланяла пред своите предци, затова и божествата и духовете, които закриляли нурагите били толкова много. И всяко имало нужда от свой дом.

На остров Сардиния днес могат да се видят останките на над 8 000 нураги, като се предполага, че броят им е достигал 20 000 – 30 000. Всъщност странното е, че тези древни структури съществуват само на две места в света – на италианския остров и в България. Така че ако искате да добиете представа за тайнствените сгради без да напускате страната можете да посетите храма-кладенец в село Гърло, което се намира съвсем близо до София.

Нурагите били и изключително добри мореплаватели, като една от теориите е, че заселили Сардиния след неуспешен опит да покорят Египет. Със сигурност обаче са били владетели на Средиземно море, за което говорят и многобройните фигури на лодки и войни, които можете да видите в местните археологически музеи.

Сред другите тайнствени постройки на Сардиния са така наречените циклопски постройки и гробове. Наричат ги така заради гигантските им размери, заради които в древността предполагали, че са изградени от еднооките великани циклопи от гръцката митология. Но и до днес не е ясно защо лобните места са толкова огромни. Те се свързват с другия митичен народ на острова, който дава и името му – сарди. От тях са останали ужасяващите погребения на малки деца в урни, чиято цел или символика също остава забулена от историята.

И ако миналото на Сардиния явно крие тъмни тайни, то настоящето е обвито в лукс. Смарагдовото на цвят море, тихите заливи, липсата на вълнение, вкусната и прясна храна и девствената природа превръщат остров Сардиния в любимо място за почивка на руския олигарх Роман Абрамович и на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, както и на красивите дами на сърцата им. С тузарски яхти на острова пристигат арабски шейхове, мултибогаташът Бил Гейтс. Най-големите баровски лодки правят първата си премиера след излизане от завода и специализираните изложения именно край Сардиния.

През август курорта Коста Смералда е като червен килим, на който да се покажат всички от топ 100 на най-богатите в света хора. Неслучайно нощувка в бунгало със няколко стаи, басейн, частен плаж и други глезотии там струва 20 000 евро.

Концерти на острова изнасят най-големите изпълнители и звезди от ранга на Стинг, Анастейша и Андреа Бочели.

На двете летища на острова са свикнали да посрещат частните самолети. А за изтънчения вкус на звездните гости се грижат готвачи, удостоени със звезди Мишлен. Гордън Рамзи също не е пропуснал да отвори в Сардиния заведение от веригата си с името на прочутото телевизионно шоу “Hell's Kitchen” (Кухнята на ада).

 

Приказката на местните започва през 60-те години на миналия век

Арабски принц превръща пустите плажове в хит

Евтини чартъри правят италианския рай достъпен за българи

Туристическата история на Сардиния прилича на приказката за Пепеляшка. От слабо населен остров, на който трудно си изкарват прехраната земеделци и животновъди, островът се превръща в хитова лятна дестинация за баровци, след като в пустите плажове се влюбва един арабски принц. Според легендата, през 60-те години на миналия век принц Карим Ага Хан IV, духовният водач, имам на мюсюлманите исмаилити и според вярванията пряк наследник на пророка Мохамед, попада на остров Сардиния случайно, след корабокрушение. Късметът на местните проработва, защото той е сред десетте най-заможни хора в света.

И веднага вижда възможността да превърне мястото в райско кътче за ваканции на богатия световен елит. Впряга най-добрите архитекти и инженери. Рекламира острова и успява да възбуди любопитството на своите приятели. И модата на Сардиния не залязва вече над половин век.

Докато по цял свят успешно хотелите масово се пълнят със спорната форма “ол инклузив”, в луксозния курорт Порто Черво заведенията работят по подобна схема, но естествено предназначена за богаташи. В емблемата на лукса можете да се настаните в хотела си и да вечеряте във всеки ресторант, без да носите в себе си пари. Сметката ви се записва директно в картата от рецепцията и плащате в края на ваканцията. Така всяка вечер можете да избирате различно заведение, защото всички работят по системата. Естествено цените не са по джоба на всеки. Курортът си има частен плаж, до който ви отвеждат с яхта, басейни, спа център, луксозни бутици и гурме предложения, за да гарантират спокойния ви престой.

Достъпен лукс и комфорт в 4- и 5-звездни хотели обаче има на цени от 650 евро за седмица с включен самолетен билет и хранения. Полетите до италианския рай се извършват с чартъри. Трябва да имате предвид, че за да разгледате острова или трябва да наемете кола или да се включите в организирана екскурзия. Причината е, че хотелите са обикновено в изолирани заливи и освен природата и на удобствата на вашия хотел, без превоз по море или суша, няма да можете да видите нищо друго.

 

Забранено е да се строи на 2 км от брега

Давали на дъщерите земите край морето

По крайбрежието почти никога няма вълни

Плажовете на остров Сардиния са с дължина от 1 800 километра. Земята между Тиренско и Средиземно море е с територията на три държави като Кипър, но е слабо населена. Жителите на острова са около 2 милиона. Всъщност земите край морето били считани за ненужни, тъй като не ставали нито за отглеждане на реколта, нито за пасища. Затова и в сардинските семейства тези парцели се наследявали от дъщерите. Които благодарение на инвестициите на арабския принц станали богати.

Но строителния бум на остров Сардиния продължил едва 2 десетилетия. Много скоро на местните и на инвеститорите станало ясно, че за бъдещето на бизнеса, а и за запазване на девствените кътчета, е добре да се забрани изграждането на хотели, вили и къщи. Така от 80-те години на острова действа забрана за строителство на дистанция 2 километра от морския бряг. Единствено могат да се ремонтират, но не и да се разширяват вече съществуващи сгради. Като ограничението важи дори за домовете на местните. За туристите тази забрана гарантира безкрайни плажове, спокойствие и невероятни гледки. Островът е подходящ и за ваканция на семейства с малки деца. Причината е, че каквото и да е времето, по крайбрежието почти никога няма вълни, а морето е спокойно почти като езеро. Затова и плуването е напълно безопасно. Водата е прозрачна и ви позволява да виждате идеално скалите и морските обитатели. Заради силните течения навътре обаче понякога морето не позволява плаване до близките острови - Корсика и архипелага Мадалена.

 

Финикийците основали Тарос

В селището можете да разгледате римски терми и домове

Сред най-посещаваните места в Сардиния е древния град Тарос, по чиито улици можете да почувствате част от хилядолетната история на острова. Намира се на полуостров Синис. Първото селище на мястото е издигнато от тайнствените нураги . След това финикийците харесват мястото за пристанище.

На хълма Су Мури Ману можете да разгледате открито светилище, типично за финикийската цивилизация. По-голяма част от руините, които са запазени до днес са от римската епоха. Можете да се разходите край римските терми, основите на раннохристиянски храмове, жилищни сгради и работилници.

Градът е построен върху естествен амфитеатър, така че от върха на хълма се разкрива невероятна панорама към залива и руините.

В гробниците край Тарос са намерени скъпоценни камъни, част от които са изложени в археологическите музеи в Каляри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм