На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

ЦИК печели изборите за Марешки (СНИМКИ)

Комисията позволила на кандидат-депутата да агитира в аптеките си

Само седмица преди парламентарните избори Централната избирателна комисия (ЦИК) отказала да наложи санкция на кандидат-депутата от ПП „Воля“ Веселин Марешки за неправомерна политическа агитация, въпреки че комисията безспорно е установила този факт.

ЦИК издава решението на 18 март 2017 г. Казусът е разгледан по сигнал на Любима Бургазлиева – председател на Регионалната фармацевтична колегия – гр. Бургас. В него се посочва, че в аптеки, носещи търговската марка „Марешки“ на територията на Бургаска област, се извършва предизборна агитация чрез поставяне на плакати и поставяне на листовки в рецептурните книжки на пациентите в полза на ПП „Воля“.
ЦИК е установила същите нарушения във Варна и София. Регистрирани са общо 16 случая в страната, в които в аптеки от веригата „Марешки“, намиращи се в 5 различни изборни района, се излагат и разпространяват агитационни материали, съдържащи призиви за подкрепа на ПП „Воля“ и нейния лидер – кандидат за народен представител.

„Може да се направи обосновано предположение за това, че ПП „Воля“ използва аптечната мрежа „Марешки“ /301 аптеки в 141 населени места от цялата страна/ за целите на своята предизборна кампания, като излага и разпространява агитационни материали в и чрез нея. Такива материали не са открити само в неработещи, затворени аптеки“, пише в решението на ЦИК.

Проверка на комисията е установила, че във всички регистрирани случаи политическата агитация се осъществява заедно с рекламата на фармацевтични продукти. Плакатите на „Воля“ са до рекламни плакати на лекарства и фармацевтични компании, листовките, агитиращи за „Воля“ се раздават заедно с листовки на лекарства и хранителни добавки като ликът на Марешки съседства с рекламни послания на фармацевтични фирми. Дори на гърба на касовите бележки, издавани в аптеките и бензиностанциите на варненския бизнесмен пише „Воля“ – Проект на Веселен Марешки“.

Граждани сигнализират в ЦИК и за агитация и по бензиностанции VM Petroleum. Вчера са раздавани и предизборни флаери с лика на Марешки.

ЦИК казва, че „такава политическа агитация грубо нарушава т. 15.13 от Решение 4171-НС/01.02.2017 г. на ЦИК, която изрично забранява „в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, или инициативен комитет, или кандидат. Такъв е и общият дух на Изборния кодекс, който съдържа редица норми, недопускащи смесването на търговска реклама и предизборна агитация“

Въпреки всички установени нарушения ЦИК няма да състави акт на кандидат-депутата и няма да изпрати по компетентност цялата събрана документация по случая нито до областния управител на София, нито до Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/, нито до Националната агенция по приходите.
Причината –комисията не събрала мнозинство от 2/3, за да предложи Марешки за наказание пред няколко институции.

Ако ЦИК си бе свършила работата съвестно, Марешки трябваше да плати и глоба до 5000 лв. за нарушение и на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това обаче няма да се случи, защото от комисията отказват да уведомят ИАЛ, а само тя може да налага санкция по този закон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. ‘Бах ва у ЦИК-а, ‘бах ви и правилата!!!! Хем има установено нарушение, хем – ама не можем да го накажем!!!! Пълна българска тъпня!!!!!!

  2. Измамник, предлага на хората безплатни препарати, за да им купи гласовете.

  3. Магарешки е -п-р-о-с-т-а-к- и -м-а-л-о-у-м-н-и-к-., но е новата патерица на крадливия парцал Борисов, а ЦИК е пряко подчинен на свинефермата герб. Ако някой се е надявал, че ЦИК ще спази закона е сбъркал.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.