Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

ЦИК печели изборите за Марешки (СНИМКИ)

Снимка: Цветан Томчев

Комисията позволила на кандидат-депутата да агитира в аптеките си

Само седмица преди парламентарните избори Централната избирателна комисия (ЦИК) отказала да наложи санкция на кандидат-депутата от ПП „Воля“ Веселин Марешки за неправомерна политическа агитация, въпреки че комисията безспорно е установила този факт.

ЦИК издава решението на 18 март 2017 г. Казусът е разгледан по сигнал на Любима Бургазлиева – председател на Регионалната фармацевтична колегия – гр. Бургас. В него се посочва, че в аптеки, носещи търговската марка „Марешки“ на територията на Бургаска област, се извършва предизборна агитация чрез поставяне на плакати и поставяне на листовки в рецептурните книжки на пациентите в полза на ПП „Воля“.
ЦИК е установила същите нарушения във Варна и София. Регистрирани са общо 16 случая в страната, в които в аптеки от веригата „Марешки“, намиращи се в 5 различни изборни района, се излагат и разпространяват агитационни материали, съдържащи призиви за подкрепа на ПП „Воля“ и нейния лидер – кандидат за народен представител.

„Може да се направи обосновано предположение за това, че ПП „Воля“ използва аптечната мрежа „Марешки“ /301 аптеки в 141 населени места от цялата страна/ за целите на своята предизборна кампания, като излага и разпространява агитационни материали в и чрез нея. Такива материали не са открити само в неработещи, затворени аптеки“, пише в решението на ЦИК.

Проверка на комисията е установила, че във всички регистрирани случаи политическата агитация се осъществява заедно с рекламата на фармацевтични продукти. Плакатите на „Воля“ са до рекламни плакати на лекарства и фармацевтични компании, листовките, агитиращи за „Воля“ се раздават заедно с листовки на лекарства и хранителни добавки като ликът на Марешки съседства с рекламни послания на фармацевтични фирми. Дори на гърба на касовите бележки, издавани в аптеките и бензиностанциите на варненския бизнесмен пише „Воля“ – Проект на Веселен Марешки“.

Граждани сигнализират в ЦИК и за агитация и по бензиностанции VM Petroleum. Вчера са раздавани и предизборни флаери с лика на Марешки.

ЦИК казва, че „такава политическа агитация грубо нарушава т. 15.13 от Решение 4171-НС/01.02.2017 г. на ЦИК, която изрично забранява „в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, или инициативен комитет, или кандидат. Такъв е и общият дух на Изборния кодекс, който съдържа редица норми, недопускащи смесването на търговска реклама и предизборна агитация“

Въпреки всички установени нарушения ЦИК няма да състави акт на кандидат-депутата и няма да изпрати по компетентност цялата събрана документация по случая нито до областния управител на София, нито до Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/, нито до Националната агенция по приходите.
Причината –комисията не събрала мнозинство от 2/3, за да предложи Марешки за наказание пред няколко институции.

Ако ЦИК си бе свършила работата съвестно, Марешки трябваше да плати и глоба до 5000 лв. за нарушение и на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това обаче няма да се случи, защото от комисията отказват да уведомят ИАЛ, а само тя може да налага санкция по този закон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. ‘Бах ва у ЦИК-а, ‘бах ви и правилата!!!! Хем има установено нарушение, хем – ама не можем да го накажем!!!! Пълна българска тъпня!!!!!!

  2. Измамник, предлага на хората безплатни препарати, за да им купи гласовете.

  3. Магарешки е -п-р-о-с-т-а-к- и -м-а-л-о-у-м-н-и-к-., но е новата патерица на крадливия парцал Борисов, а ЦИК е пряко подчинен на свинефермата герб. Ако някой се е надявал, че ЦИК ще спази закона е сбъркал.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.