ЦИК показа бюлетината за изборите на 27 октомври

ЦИК демонстрира гласуването с машина и показа хартиената бюлетина за вота на 27 октомври.

Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

"Обръщаме се към избирателите да не дърпат бюлетината, а да изчакат звуковия сигнал и след това да я вземат", обясни Матева за разписката от машините за гласуване.

Днес изтече и срокът, в който българските граждани в чужбина могат да подават заявления за гласуване зад граница. До събота ЦИК трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната, както и броя на избирателните секции във всяко място. Към 13,30 часа днес 28 000 души са поискали да гласуват в чужбина. 

До 12 октомври се подават заявленията за гласуване по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия.

За частичните мести избори, които са седмица преди парламентарните, този срок е 5 октомври. 

"Всички въпроси за хартията за гласуване ви моля да ги отправяте към БНБ. Вчера получихме решението на МС за съхранението на машините. Казусът все още не е съвсем решен. Наемодателят има определени изисквания и МС е информиран за тях. Днес има разговор с наемодателя и предполагам, че след него ще отправим искане към МВР и ДАНС за оглед на помещенията за съхранението на машините. Ако всичко е наред, ще бъде подписан договор с наемодателя", отговори тя на въпроси.

Росица Матева показа и двата вида хартиени бюлетини за гласуване. Едната е за гласуване извън страната и в нея няма преференции, другата е за гласуване в страната, в която има преференции. Бюлетината ще съдържа 28 партии и коалиции, както и един независим кандидат.

В бюлетината на машините за гласуване има 14 формации на страница от дисплея. "Не подкрепям никого" е на трета страница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика