ЦИК свали билборди на ППДБ с Борисов и Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билборди на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение на Изборния кодекс (ИК). На спорните плакати има снимки на бившия премиер Николай Денков, както и на Бойко Борисов и Делян Пеевски, а посланието гласи "Какъв искате да е вашият премиер?".

Решението, че те нарушават ИК е взето почти единодушно на заседание на ЦИК, като "против" е гласувал само Цветозар Томов, който е от квотата на ПП-ДБ.

В жалбата на ГЕРБ-СДС се твърди, че в гр. София на бул. "България" и в гр. Пловдив на ул. "Сава Муткуров" са поставени агитационни материали, в които КП "Продължаваме Промяната - Демократична България" използват лика на председателя на ПП ГЕРБ и представляващ коалиция "ГЕРБ-СДС" Бойко Борисов без негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави - деяние, представляващо нарушение на правилата на предизборната кампания.

Към жалбата е приложен снимков материал, от който е видно, че на билбордове е поставен материал с номера в бюлетините в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на КП "ПП-ДБ". На същия материал е изписан въпрос "Какъв искате да бъде Вашият премиер" и са поставени снимки на Николай Денков Денков - кандидат за народен представител от КП "ПП-ДБ", Бойко Борисов - кандидат за народен представител от КП "ГЕРБ-СДС" и Делян Пеевски - кандидат за народен представител от ПП "ДПС" в изборите на 9 юни 2024 г.

"Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал - билборд, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати. Освен, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК, е налице и призив за неподкрепа на кандидат по смисъла на §1 т.17 ИК", пишат те.

Централната избирателна комисия е приела, че изложеното в жалбата съдържа достатъчно данни за извършено нарушение на чл. 183, ал. 4 ИК, според която се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати. 

ЦИК установява нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК, във вр. с § 1 т.17 ИК, извършено от Николай Денков Денков, кандидат за народен представител на КП "Продължаваме Промяната - Демократична България" в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г., и възлага на областните управители на области с административни центрове гр. София и гр. Пловдив незабавно да премахнат съответните материали на териториите на двете области, съобщиха на сайта на институцията.

Централната избирателна комисия също така оправомощава председателя си да състави акт за установеното нарушение на Денков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика