ЦИК си раздаде тайничко бонуси за добре свършена работа

Решението на ЦИК да си отпусне бонусите е взето въз основа на незнайни вътрешни правила по предложение на неведома работа група. На снимката: Студенти от ЮЗУ гостуват в заседателната зала комисията.

Гласували си допълнителни пари, защото през 2019 г. се проведоха два вида избори

Имали налични средства

Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, разкри „Труд” след щателно проучване в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден.

Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК, без дебати. Взето е въз основа на непублични вътрешни правила за изплащане на допълнително възнаграждение, на базата на непубликувана докладна записка, съставена от неведома работна група. Отпуснатите суми също са оставени в тайна.

По информация на „Труд” бонусите са в размер на около две заплати. На вчерашното си заседание комисията реши да отговори на вестника с колко се е самовъзнаградила по реда на Закона за достъп до обществена информация, тоест в 14-дневен срок, тъй като трябвало да се изготвят счетоводни справки.

„2019 година е година с два избора - за Европейски парламент и най-тежките избори, които може изобщо да се организират и произвеждат, местните избори”, мотивира се на заседанието на 22 ноември секретарят на комисията Севинч Солакова. В тази връзка „Труд” напомня, че миналата година нямаше национални избори, а ЦИК е постоянно действащ, съответно постоянно получаващ заплати, орган.

Останалите мотиви за раздаването на парите са „наличните средства по бюджета на ЦИК и оценката, която комисията дава като цяло на организацията и произвеждането на изборите”.

 

Колкото на министри

Заплатите в комисията са над 4000 лв.

Възнагражденията на членовете на ЦИК, 20 на брой, са регламентирани в Изборния кодекс: председателят получава колкото министър (в момента 5035 лв. без добавката за стаж), заместниците му и секретарят - 90% от тази сума, останалите - 85 на сто (4279,75 лв.).

Този регламент поставя изборните комисари в кастата на най-добре платените чиновници, чиито заплати постоянно растат. Защото министерските възнаграждения са 30% над депутатските. А народните представители получават основна заплата, равна на три средни в обществения сектор, преизчислена по данните на НСИ на всяко тримесечие. Средното чиновническо възнаграждение е все по-голямо, което увеличава и заплатите по върховете на държавата.

 

Допълнително

Плащат наеми на членове от провинцията

През 2014 г. тогавашният състав на ЦИК е решил да плаща наем на комисар от провинцията, разкри наскоро сценаристът на Слави Трифонов Тошко Йорданов. „Комисията да гласува месечен наем, който е в размер на 700 лв., съответно със съпътстващи разходи за сключването на договор за наем, а именно един месечен депозит, съответно половин месечен наем, който е комисионна за посредника“, предлага на заседанието на 9 юли Йорданка Ганчева, която е и в настоящия състав на ЦИК. Мотивът, който изтъква, е че нямало ведомствени апартаменти за колегите, които не разполагат с жилище в София. Комисията одобрява с пълно мнозинство от всички 14 присъстващи, без дебати.

Най-малко един от сегашната ЦИК – зам.-председателката Кристина Цветославова Цанкова-Стефанова, ползва бонуса в момента, показа справка на „Труд“ в регистъра на декларациите за имущество и интереси в КПКОНПИ. Тя е декларирала, че ЦИК й плаща наема на апартамент от 49 кв. м. в „Младост“ 4.

Според Тошко Йорданов такива договори имат още трима, но не са ги вписали в декларациите си.

 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев пред "Труд":

Не зная колко е бонусът

Павлина Живкова

- Г-н Андреев, по колко пари си разпределихте членовете на ЦИК за добре свършена работа по изборите?

- Това е счетоводна информация, която сега няма как да ви дам.

- Вие лично колко пари получихте като бонус?

- Не зная.

- Как така не знаете? Колко пари постъпиха по сметката и като бонус?

- В сметката ми има и други пари.

- Искате да кажете, че не се интересувате какво ви се превежда в нея?

- Те са постъпили със заплатата ми.

- Не можете ли да извадите заплатата и да кажете каква е сумата?

- Заплатата ни се променя и не зная колко е.

Коментари

Задължително поле