България гласува за Европейски парламент

На 26 май 2019 да почерпят

Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

ЦИК тегли на 24 април жребия за номерата на участниците в евроизборите Подадени са 2090 заявления за разкриване на избирателни извън страната

Тегленето на жребия за номерата на кандидат-участниците на евроизборите ще се проведе на 24 април, от 15:00 часа. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той посочи, че през последната седмица са приети няколко принципни решения. „Беше прието решението за условията и реда за гласуването на избирателите с увредено зрение и затруднение в придвижването. Те могат да подадат заявление до 11 май за гласуване с подвижна избирателна кутия. Биха могли да гласуват и в свободно избрана от тях секция, която им е удобна“, обясни говорителят на ЦИК.

Към днешна дата за участие в евровота окончателно са регистрирани 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета. „Отхвърлена е жалбата на Коалиция „За теб, България“, както и тази на един инициативен комитет, чиито документи не съответстваха на Изборния кодекс“, заяви Андреев.

Взето е и решение за гласуването с преференции. „Беше изменено насочването на преференциите – те започват вече със 100 отпред и ще са от 101 до 117“, заяви Андреев.

До момента са подадени 2090 заявления за разкриване на избирателни извън страната.

Три оферти са постъпили за доставчици на машини за гласуване. 7-членен състав разглежда техническата документация на тримата участници, обяви Андреев.

„Продължава регистрацията на листите. Към момента са регистрирани 5 кандидатски листи – 4 от тях са на партии, а една на коалиция“, обясни говорителят. Андреев посочи, че до 20 април могат да бъдат подавани заявления за промяна на имена на партии и коалиции, а на 26 април започва предизборната кампания.

Днес Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии подписаха споразумение за мониторинг. То е шестото поред между двете институции. Целта е да се упражнява съвместен контрол по време на предизборната кампания за евроизборите през май, заяви Стефка Стоева, председател на ЦИК.

Председателят на СЕМ София Владимирова отбеляза, че не гледа на подписването като на формален ангажимент. Тя препоръча на медиите да обърнат внимание на хората със специфични образователни потребности и младите хора, за да получат максимално добра и изчерпателна информация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.